Szemben a Biden-kormánnyal – Texas kormányzója szerint állama jogosan védekezik az illegális migráció ellen

Greg Abbott texasi kormányzó tavaly decemberben írta alá az állami hatáskörben hozott határvédelmi szigorításról rendelkező törvényt. Ennek értelmében a helyi rendőrség venné kezébe a washingtoni kormányzat által elhanyagolt határőrizetet, mely keretében le is tartóztathatnák a illegális határátlépéssel gyanúsított személyeket. A Biden-adminisztráció megtámadta a döntést, ezért Texas és Washington most bíróságon méri össze erejét –  mutatott rá szerdán kiadott Fókuszpont-elemzésében a Migrációkutató Intézet.

A Texas állam által hozott törvény szerint illegális határátlépésért pénzbírság, vagy szabadságvesztés is kiszabható.

Azok, akik többször kísérelnek meg illegálisan belépni Texas állam területére, akár 20 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatók.

A bírósági eljárás során a bevándorlókat emellett arra is kötelezhetnék, hogy térjenek vissza Mexikóba, ebben az esetben a vádat ejtik.

Az USA déli szomszédja elítélte a jogszabálytervezetet. Mexikó kormányzati közleményében elfogadhatatlannak minősítette, hogy Texas a bevándorlók kriminalizálásával igyekszik gátat szabni a növekvő migrációs nyomásnak. A mexikói kormány kiemelte, semmilyen körülmények között nem fogadnak be a texasi állami hatóságok által kitoloncolt személyeket, még abban az esetben sem, ha mexikói állampolgárokról van szó.

A törvénynek március 5-én kellett volna hatályba lépnie, azonban a Biden-adminisztráció kezdeményezésére azt egy szövetségi kerületi bíró, David Ezra alkotmánysértésre hivatkozva blokkolta. A jogszabály további sorsa a legmagasabb szövetségi bírói fórum kezébe került. Március 19-én az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága ideiglenesen engedélyezte az illegális határátlépés szigorúbb büntetéséről szóló törvény hatályba lépését.

A Legfelsőbb Bíróság ezt követően elrendelte, hogy a törvény alkotmányossági vizsgálatát egy alacsonyabb szintű bíróság, a New Orleans-i székhelyű 5. kerületi szövetségi fellebbviteli bíróság lássa el. A New Orleans-i bíróság viszont átmenetileg felfüggesztette a törvény végrehajtását. A Legfelsőbb Bíróság és a New Orleans-i bíróság döntése között csupán néhány óra telt el.

Az ügy még korántsem ért véget. A New Orleans-i bíróság előreláthatólag áprilisban fog végleges döntést hozni. A bíróság határozata nem csupán a törvény alkalmazásának további felfüggesztését, hanem akár annak tényleges megsemmisítését is eredményezheti. A határozat ellen azonban további fellebbezés nyújtható be az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságához. A Fehér Ház sajtótitkára, Karine Jean-Pierre megerősítette a Biden- adminisztráció álláspontját, mely szerint a texasi jogszabály alkotmányellenes. Jean-Pierre a törvényt csupán egy újabb példának nevezte arra, hogy a Republikánus Párt a határvédelemkérdését politikai célokra használja fel, miközben akadályozza a valós megoldások kidolgozását.

Texas kormányzója, Greg Abbott viszont kitart amellett, hogy

állama jogosan védekezik az illegális migrációval szemben, jogsértést pedig a Biden-adminisztráció követ el azzal, hogy nem biztosítja az USA déli határának a védelmét.

A Texas állam által elfogadott törvény körüli vita újabb állomás a republikánus vezetésű állam és a demokrata párti szövetségi kormányzat között zajló, a határvédelemről szóló pártpolitikai csatározásban.

Címlapkép: Az Egyesült Államokba bejutni szándékozó, illegális bevándorlók várakoznak a mexikói Chiapas állambeli Tapachula városban 2023. május 11-én. Fotó: MTI/EPA-EFE/Juan Manuel Blanco

Iratkozzon fel hírlevelünkre