Azbej Tristan: Ausztria példaértékűnek tartja a Hungary Helps program eddig elért eredményeit

Ausztria példaértékűnek tartja a Hungary Helps program eddig elért eredményeit – jelentette ki Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program lebonyolításáért felelős államtitkára hétfőn Bécsben, az osztrák kormány nőkért és társadalmi integrációért felelős miniszterével, Susanna Raabbal folytatott tárgyalásait követően.

Azbej Tristan elmondta, a találkozó célja az volt, hogy az osztrák és a magyar kormány megossza tudását és tapasztalatait Magyarországnak az üldözött keresztényeket segítő politikája, a Hungary Helps program kapcsán. Hozzátette, további aktualitást adott a megbeszélésnek, hogy Ausztria – a magyar példát követve – az év elején a kancelláriaminisztériumán belül külön kormányzati egységet hozott létre az üldözött keresztény kisebbségek megsegítésére, és az is, hogy az azt vezető ombudsman első, tájékozódást szolgáló külföldi útja Budapestre vezetett. Így a hétfői tárgyaláson már az együttműködés konkrét területeiről esett szó – tette hozzá.

Tárgyalásainak részleteit ismertetve az államtitkár kiemelte: egyetértettek abban, hogy a világban üldöztetést elszenvedő emberek megsegítése az európai keresztény identitás része; valamint megállapították, hogy az Európai Unió közbeszédében sajnos nem kap elég figyelmet az Európán kívüli vallásszabadság ügye és az a tény sem, hogy lélekszámát tekintve a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon.

Azbej Tristan kifejtette: mindkét fél úgy látja, hogy a világban folyó keresztényüldözések tényét főleg a nyugati világban igyekeznek elhallgatni. Egyetértettek abban is, hogy az antiszemitizmus és az iszlamofóbia elleni küzdelem fontosságán túlmenően az üldözött keresztények is megérdemelnék a nemzetközi közösségtől az emberi jogaik védelmét és az életben maradásukhoz szükséges humanitárius segélyeket. Ezért megegyeztek abban, hogy az Európai Unión belül erősíteni kívánják a vallásszabadság védelmét és a vallásüldözés elleni fellépést, valamint a világon üldözött keresztények számával kapcsolatos információcserét.

Megállapodás született arról, hogy Ausztria és Magyarország együtt fogja feltérképezni a konkrét segítségnyújtás további lehetőségeit, hiszen a Hungary Helps program már eddig is együttműködött a Missio Austria keresztény karitatív szervezettel a szíriai Aleppóban élő keresztények segélyezésében, és ennek kapcsán egyetértés alakult ki arról, hogy azt az eddiginél magasabb, kormányzati szintre lehet majd emelni. Az üldözöttek konkrét segítésében gondolkodó új osztrák kormányzati egység felelőse megköszönte Azbej Tristannak a Hungary Helps program működéséről, valamint a hat és fél év alatt elért eredményeiről szóló beszámolóját, és követendő példának nevezte a magyar programot.

Susanna Raab a tárgyaláson beszámolt az Ausztriában tapasztalható integrációs helyzetről és kihívásokról is. Ennek kapcsán egyetértés alakult ki köztük arról, hogy a világban tapasztalható humanitárius problémák és válságok megoldása nem a migráció, hanem a segítségnek az érintett régiókba való eljuttatása – hangsúlyozta a magyar államtitkár.

A tárgyalódelegációk megállapodtak arról is, hogy a húsvétot követő hetekben legalább szakértői szinten tovább folytatják az együttműködést; Magyarország leendő soros európai uniós elnöksége kapcsán pedig az osztrák fél azt jelezte, komolyan érdeklődik hazánknak a szabadságra és a vallásközi békés együttélésre vonatkozó programja és kezdeményezései iránt, amelyekben támogató közreműködést is vállalna.

(MTI)

A címlapképen Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára Washingtonban, az Amerikai Egyesült Államok Capitoliuma előtt. Forrás: Facebook/Azbej Tristan

Iratkozzon fel hírlevelünkre