Háromezer család zöldségtermesztését segíti a Karitász – Elindult a Zöldellő kertek országos program

Az öngondoskodás és a fenntartható életmód elősegítése érdekében a Katolikus Karitász idén is elindítja Zöldellő kertek programját, mely az egész országot felölelő vetőmagosztással háromezer rászoruló idős embert és családot hivatott támogatni. A segélyszervezet 14,5 millió forint összértékben, idén tizennyolcféle vetőmagcsomagot oszt ki a kerttel rendelkező nélkülözőknek a zöldségtermesztés megkezdéséhez. A 2024-es szezonnyitó rendezvényre március 19-én került sor Szabadbattyánban, ahol Spányi Antal, a Karitász püspökelnöke adta át a vetőmagokat az arra rászorulóknak, majd együtt vetették el az első magokat.

A Katolikus Karitász 14, 5 millió forint értékben 18 féle zöldség – spenót, fejessaláta, spárgatök, sütőtök, karalábé, petrezselyem, cékla, kétféle sárgarépa, kétféle borsó, dughagyma, csemegekukorica és háromféle bab – vetőmagját osztja ki idén tavasszal országszerte, így segítve a több mint tíz éve elindított Zöldellő kertek elnevezésű segélyprogramjával háromezer család életét és öngondoskodásra való törekvését.

A szezonnyitó rendezvényen Mayer László, helyettes esperes, a szabadbattyáni Szent Imre-templom plébánosa a plébánia közösségi termében üdvözölte házigazdaként mindazokat, akik a nyitóeseményre eljöttek: Spányi Antalt, a Katolikus Karitász püspökelnökét, Sinkovicsné Máté Hortenziát, Székesfehérvári Karitász igazgatóját, a szervezet helyi önkénteseit és a jelen lévő családokat. Ezt követően Kamocsa Imréné Árpási Mária, a Szabadbattyáni Szent Erzsébet Karitászcsoport vezetője, az esemény főszervezője köszöntötte az egybegyűlteket.

Spányi Antal püspökelnök (j3) megköszönte a támogatók hozzájárulását és az önkéntesek által végzett kísérő munkát a Zöldellő kertek akcióban, majd Isten áldását kérte a programba becsatlakozott zöldségtermesztőkre. Fotó: Körtvélyes Tivadar

Spányi Antal püspökelnök ünnepi beszédében rámutatott a Katolikus Karitász segélyprogramjának lényegére: „Az vezetett bennünket, hogy fontos, hogy az ember érzékeny szívvel meglássa, ha valaki bajban van, ha valaki segítségre szorul, és azon segítsünk egy adott konkrét helyzetben.”

Elmondta, hogy ehhez adódik hozzá a karitászmunka központi gondolata, miszerint:

nem halat kell adni az éhezőknek, hanem meg kell tanítani őket halászni. Amikor vetőmagot és hozzá szakmai segítséget ad a Karitász a nehézsorsú embereknek, éppen ez valósul meg az önsegélyező programban, emellett pedig könnyebbséget és örömöt is jelent a családoknak az Isten áldásából megtermelt zöldség.

Végezetül megköszönte a támogatók hozzájárulását és az önkéntesek által végzett kísérő munkát a Zöldellő kertek akcióban, majd Isten áldását kérte a programba becsatlakozott zöldségtermesztőkre.

A vetőmagprogramot Sinkovicsné Máté Hortenzia, a Székesfehérvári Karitász igazgatója mutatta be, kiemelve a kezdeményezés több mint egy évtizedes hagyományát és annak közösségépítő, valamint öngondoskodást támogató jelentőségét. A karitászigazgató elmondta, hogy

a Székesfehérvári Egyházmegyében 207 családrészesül ebben a támogatásban, mintegy 14 településen osztják a plébániai Karitász csoportok önkéntesei a rászoruló családoknak a vetőmagokat a napokban.

A veteményezési munkálatokhoz vetési segédletet is kapnak az újonnan csatlakozók. A vetőmagok átadása után a jelenlévők Fejes Béláné, helyi kisnyugdíjas kertjében Spányi püspök úr aktív részvételével ültették el az első sor sárgarépát, ezzel is jelezve a termesztés és a közösségi munka fontosságát.

A Katolikus Karitász fontos feladatvállalásai közé tartozik a családok mindenkori segítése: a Zöldellő kertek program is ennek része. A szervezet tevékenységeinek támogatására most személyi jövedelemadójuk (SZJA) 1 százalékuk felajánlásával is van lehetőség, amelyről az alábbi oldalon nyújt tájékoztatást: https://karitasz.hu/segitene/ado-egyszazalek

Forrás: Katolikus Karitász

Címlapkép: Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke, a karitász elnöke a Katolikus Karitász új országos központjának átadásán Budapesten 2021. november 12-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre