Rétvári Bence: A pedagógus szakszervezetek valós taglétszáma olyan, mint Columbo felesége

A pedagógus szakszervezetek valós taglétszáma olyan, mint Columbo felesége: mindig beszélnek róla, de sose látjuk. Márpedig nagyon fontos lenne tudni, pontosan kiket képviselnek, és miből gazdálkodnak – fogalmazott Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Kanász-Nagy Máté (LMP) országgyűlési képviselőnek adott írásbeli válaszában.

Az LMP politikusa “Vezet-e a kormány nyilvántartást bármely szakszervezet taglétszámát illetően? Ha igen, akkor ezt milyen jogszabályi alapokon teszi? Milyen adatbázisból dolgozik Rétvári Bence államtitkár?” címmel tett fel írásbeli választ igénylő kérdést Pintér Sándor belügyminiszternek, akinek megbízásából a kérdésben is megcélzott államtitkár adott írásbeli választ.

A pedagógus szakszervezetek az elmúlt két évben a közbeszédben jelentős szerepet játszottak, ugyanakkor nem látjuk, kik állnak mögöttük

írta Rétvári Bence.

“Az szinte biztosra vehető, hogy az eltelt évtizedben rengeteg tagot vesztettek. De tőlük egyelőre hiába várjuk annak nyilvános beismerését, hogy mennyit. Márpedig, ha egy szakszervezet tagsága – és ezzel legitimációja – a korábbi töredékére zsugorodik, akkor ebben nyilvánvaló a vezetők felelőssége – folytatta az államtitkár, majd kifejezte, hogy szerinte nem ő az egyetlen, aki úgy látja, hogy a szakszervezeti vezetők tevékenysége inkább hasonlít a baloldal pedagógus tagozatára, mint egy valós, független, szakmai érdekképviseletre.

Még a látszatra se adnak: van, aki az MSZP-s képviselőségből igazol át, van, aki migrációpárti aktivista is, és minden baloldali témában hallatja a hangját. Szintén csak politikai okokkal magyarázható, hogy a pedagógus szakszervezetek még a szuverenitásvédelmi törvény ellen is tiltakoznak, pedig annak a tanárok munkajogi helyzetéhez aztán végképp nincs köze

– közölte az államtitkár.

Szóval jó lenne tisztán látni! Mennyien voltak, mennyien maradtak, a tagdíjakból vagy „mikroadományokból” működnek? Mivel a pedagógus szakszervezetek jelentős politikai befolyást gyakorolnak, ezért az embereknek joguk lenne ezt tudni. De mind a taglétszámot, mint a gazdálkodást balladai homály veszi körül

– tette hozzá.

Rétvári Bence arra kérte Kanász-Nagy Mátét, illetve az érintetteket, hogy “öntsenek tiszta vizet a pohárba”: az Országos Reprezentativitást Megállapító Bizottsággal vagy más, független szervezett közreműködésével igazolják, hány aktív pedagógus jogviszonnyal rendelkező tagjuk van, hogy ismertté váljon, hány embert képviselnek valójában.

Az államtitkár emellett az is kérte, hogy a pedagógus szakszervezetek mutassák be, hogy a tagdíjbevétel és a kiadási összegük közötti különbözetnek honnan jön a fedezete.

Címlapkép: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre