A Születési szakadék – Gyermektelen világ című dokumentumfilmről: A gyermektelenek 80 százaléka tervezett családot

Megdöbbentő tényekkel állít szembe Stephen J. Shaw dokumentumfilmje, a Születési szakadék – Gyermektelen világ, amely a világ több táján felvett személyes interjúkon keresztül mutatja be, miért csökken évtizedek óta a születések száma a fejlett világban, rávilágít a népesedési folyamatok mögött meghúzódó okokra, valamint azok várható hatásaira a jövőben. A filmet már többmillióan megnézték világszerte, most pedig már magyar felirattal is elérhető – amit a Magyar Nemzeti Múzeumban vetítettek le.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) a Nők, menyasszonyok, anyák – tervekből valóság?! című rendezvényén tartott előadásban a rendező a nem tervezett gyermektelenség problémájára hívta fel a figyelmet, a legtöbb fiatal nő ugyanis szeretne gyermeket, mégis csak a nők 60-70 százaléka válik ténylegesen anyává. Azokban az országokban, amelyekben a kutatást végezte, a 30 éves gyermektelen nők legalább felének nem is lesz majd gyereke, és ennek oka a legtöbb esetben az, hogy nincs partnerük a megfelelő időben – mondta a filmrendező.

Kiemelte, azt szeretné, ha filmje hatására témává válna a gyerekvállalás kérdése, amelyről – tapasztalatai szerint – a legtöbb országban a kormányok is félnek beszélni, az embereket pedig nem érdekli. Ennek fényében örömmel látja, hogy Magyarországon mernek erről beszélni – tette hozzá.

A rendező sokáig nem hitte, hogy van megoldás a születésszám csökkenésére, de arra jutott, hogy a nem tervezett gyermektelenség jelenségén az segítene, ha az emberek minél korábban vállalnának gyereket.

Ezt kellene erősíteni, és ebben Magyarország nagyon jó példát mutat

– fogalmazott.

A gyermektelenek 80 százaléka tervezte a családot, és most sajnálja, hogy nem így lett

A forgatás során a stáb 24 országba utazott el, hogy olyan interjúalanyokat szólaltasson meg, akik a családdal kapcsolatos elképzeléseikről beszéltek. A dokumentumfilmben szereplő fiatalok különböző okokat soroltak fel – tanulás, karrier, anyagi helyzet – amiért egyelőre nem szeretnének családot alapítani, bár a későbbi terveik között ez szerepel.

Már nem az a kérdés, hogy a nők miért nem vállalnak két-három gyereket, hanem az, hogy miért nem vállalnak egyet sem

– árulta el Shaw. Mint a filmből kiderült, országonként változik a háttérprobéma, azonban a következmény ugyanaz: nem születik elegendő gyermek ahhoz, hogy meg tudják fordítani a népességcsökkenést, amihez 2,1 százalékos reprodukciós rátát kellene elérni. Japánban a család és a munka összeegyeztetésének problémája a fő oka annak, hogy nincs gyerekvállalás, míg Olaszországban a fiatalok körében tapasztalható magas munkanélküliség – derült ki.

Az intejúalanyok közül sokan bevallották,  szerettek volna gyermeket, de nem lett egy sem, amit utólag bánnak. Mint mondta, a gyermektelenek 80 százaléka tervezte a családot, és most sajnálja, hogy nem így lett. Mindössze az emberek 5%-a boldog gyermektelenként. 

„Bár korábban elhatároztam volna magam.” „Fiatalabban kellett volna szülnöm.” „Korábban kellett volna kezdenem, most már nem megy.”„Kicsúsztam belőle, elkéstem.” „Ha lenne varázspálcám és visszaforgathatnám az időt, korábban kezdtem volna a családalapítást.” 

– hangzottak el a válaszok. A dokumentumfilm rávilágít arra, hogy valójában nem az egygyermekesek húzzák le a gyermekvállalási átlagot, hanem a gyermektelenek. 

A címlapképen Stephen J. Shaw dokumentumfilm rendező tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeumban. Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre