Román bértolvajok Angliában

Az emberkereskedők gyerekeket és nőket kényszerítenek bolti lopásra Angliában. Főleg román, albán, vietnámi és indiai bevándorlókra csapnak le, akiknek vagy nincsenek papírjaik vagy azok már rég lejártak.

Egy év alatt 75 százalékkal nőtt a bolti tolvajok száma Nagy-Britanniában – írta még tavaly a Daily Mirror. Ezt akkor a növekvő megélhetési költségekkel magyarázták. Az állítást árnyalta a BBC decemberi műsora, amelyből kiderült, hogy nem csupán erről van szó.

E szerint a bolti lopások robbanásszerű elterjedésében fontos szerepet játszanak a szigetországi emberkereskedő bandák – írta az Infomigrants.

Szervezett bűnözői csoportok nőket és gyerekeket csempésznek be az országba, illetve a már Angliában élő olyan – elsősorban román, albán, vietnámi és indiai – bevándorlókra és migránsokra csapnak le, akik vagy illegálisan érkeztek, vagy már lejárt minden papírjuk.

Azért a gyerekeket és a nőket küldik el lopni, mert a boltokban róluk nem feltételezik, hogy rossz szándékkal tértek be.

A „bértolvajok” jellemzően a nagy kozmetikai üzleteket szállják meg 5-7 fős kisebb csoportokban, és addig ügyeskednek, amíg a drága piperecikkeket tartalmazó szekrények kulcsait meg nem találják. Azután egy óvatlan pillanatban mindent kiszednek belőlük. Ezt a „munkát” éhbérért végzik el. Az emberkereskedők lakhatást biztosítanak nekik olyan bérházakban, amelyek piszkos szobáiban 30-40 ember is alszik, embertelen körülmények között.

A bolti lopások 2023-ban már nem kevesebb mint 1 milliárd eurós kárt okoztak a kiskereskedőknek.

A Retails Against Crime (RAC), egy nemzeti bűnfelderítési és megelőzési civil szervezet, amely szorosan együttműködik a rendőrséggel és az Egyesült Királyság kiskereskedőivel, 56 olyan csoportot követ nyomon, amelyek a bértolvajok bolti lopásait (is) felhasználják a szervezett bűnözés finanszírozására, beleértve az illegális kábítószerek és lőfegyverek beszerzését is. A brit Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NAC) tavaly az emberkereskedőknek csaknem 8 ezer áldozatát azonosította.

Bár a bértolvajok kis részét sikerült kimenteniük az emberkereskedők karmai közül, több mint a felük mégis maradna Nagy-Britanniában, ahol még így is jobb életet élnek, mint saját hazájukban.

Címlapkép: illusztráció. Forrás: freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre