Gyermektelen párokból családok! Gyermekvállalásra ösztönöz a CSOK Plusz

A 2024-ben induló CSOK Plusz támogatást nagyon sok gyermektelen pár szeretné igénybe venni. Így e gyermektelen párokból családok alakulhatnak – derül ki annak a több mint 16 ezer felhasználó adataiból, akik a Bankmonitor CSOK Plusz kalkulátorával ellenőrizték, jogosultak-e a támogatásra.

A Bankmonitor CSOK Plusz jogosultságellenőrző kalkulátorának felhasználói adatai alapján: több mint 16 ezer felhasználó közül csaknem minden második (45,4%) gyermektelen, míg 31,9 százalékuk egy, 16,5 százalékuk pedig kettő meglévő gyerek mellé vállalna további babát. Azok aránya, akik azt fontolgatják, hogy három meglévő gyermekük mellé vállalnak egy vagy több babát 4,66 százalék – derül ki a Bankmonitor elemzéséből.

A kalkulátort használók többsége (43,3 százaléka) egy gyereket vállalna, míg 33,6 százalékuk kettő, 14,1 százalékuk pedig három gyerekkel növelné a család aktuális méretét az általuk megadott adatok alapján.

A kalkulátort kitöltők többsége kétgyerekes családmodellben gondolkodik.

Erre utal, hogy a gyermektelenek 25 százaléka egy, 52 százaléka kettő gyereket vállalna, és csak 22 százalékuk számolt három babával. A kalkulátort használó egygyerekesek 57 százaléka tervez további egy gyermeket, míg két babát 28 százalékuk, hármat 8 százalékuk szeretne. A kétgyerekes családoknál a CSOK Pluszhoz minimálisan szükséges egy további gyereket a kalkulálók 65 százaléka vállalna.

Amint azt a Bankmonitor elemzése írja: nagy várakozások előzik meg a jelenlegi CSOK-ot 2024-től felváltó CSOK Pluszt, ami egy legfeljebb 3 százalékos fix kamatú támogatott hitel, amelynél az igényelhető hitel maximális összege a vállalt gyerekek számától függően 15, 30, illetve 50 millió forint lehet.

A CSOK Pluszhoz hitelelengedés is kapcsolódik, a második gyerektől kezdődően gyerekenként 10 millió forinttal csökken a fennálló tőketartozás, emelik ki az elemzés készítői.

További jelentős pénzügyi segítséget jelent, hogy a CSOK Plusszal lakást vásárlóknak 80 millió forint értékhatárig továbbra sem kell visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetniük – ez alapesetben a vételár 4 százaléka –, valamint újépítésű lakásoknál visszaigényelhetik az 5 százalékos lakásáfát, építkezésnél pedig 5 millió forint összeghatárig a 27 százalékos forgalmi adót.

Forrás: bankmonitor.hu

Címlapkép: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre