Indul a lelki egészség roadshow

Műhelykonferenciát rendezett a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) a Lelki Egészség Világnapja alkalmából, ahol szó esett a családok lelki egészségének fontosságáról, a fiatalokért felelős helyettes államtitkárság szervezésében októberben induló testi-lelki egészség roadshow-ról, illetve a fiatalok lelki egészségének megőrzéséről, valamint bemutatták a KINCS közérzet-kutatásának aktuális eredményeit is. 

Dr. Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a „lelkünk egészsége” mennyire találó cím, hiszen az egészség már önmagában is egy olyan szó, amely arra utal, hogy „egészben kell lennünk”, az pedig, hogy milyen a lelkünk egészsége, korunk egyik legösszetettebb problémája, és nemcsak kihat a teljes egészségünkre, hanem meg is határozza azt, ezért is kell vele foglalkozni. 

„A lelki egészség megőrzésével, javításával járó feladatokat csak együttműködésben, közös munkával tudjuk elvégezni”

– mondta. 

Kiemelte, hogy az ember társas lény, az első és legfontosabb közösség pedig, amely körülvesz minket, a család, ezért a kormány fontos feladatként tekint a jelen és jövő generációk lelki egészségének támogatására, kortól függetlenül, az anyaméhtől kezdve. 

„Azért dolgozunk, hogy a vágyott gyermekek mind nagyobb és nagyobb számban szülessenek meg és nőhessenek fel ideális körülmények között”

– jelentette ki.    

Megemlítette, hogy nem elég, ha a problémákat felfedezzük, felismerjük, de a megelőzésért is tenni kell, ezért olyan iskolai prevenciós programok fejlesztése és bevezetése szükséges, amelyek során szakemberek tartanak képzéseket fiataloknak arról, hogyan tudják önmagukban vagy iskolatársaiknál, baráti körükben felismerni, ha valakinek problémája van, és fontos, hogy azt is tudják, mi a teendő, mi az első lépés a segítségkérés útján. 

Nagy-Vargha Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár ismertette, hogy októberben indul a lelki egészség roadshow, amellyel azt szeretnék elérni, hogy a gyermekek jobban megnyíljanak az őket körülvevő pedagógusok, a szülők és szakemberek számára. A roadshow minden egyes helyszínen egy színházi társulatnak az előadásával fog indulni, amelyet egy szakértői beszélgetés követ. A helyszíneken jelen lesz Székely András „Velem lehet beszélgetni” projektje, valamint az Unicef, a Magyar Diáksport Szövetség, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság projekjei is.   

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke egy közel hároméves kutatássorozat eredményeit ismertette, amelynek keretében arra voltak kíváncsiak, hogy a megkérdezettek egy tízes skálán mennyire tartják magukat boldognak, mennyire érzik magukat biztonságban, mennyire tartják magukat egészségesnek, hogy érzik, a saját életük dolgai jól alakulnak-e, illetve mennyire elégedettek az életükkel, az utolsó kérdés pedig arra vonatkozott, hogy az ország dolgainak az alakulását hogy látják. 

Összesítették az öt kérdés átlagát, amelyek a saját életre vonatkoznak, és az az eredmény jött ki, hogy a magyarok közérzete egy 10-es skálán 7-es. A három év alatt változtak az értékek: 2020 végén, 2021 elején, amikor berobban a koronavírus-járvány, akkor alacsonyabb volt, amikor viszont elkezdett újraindulni az ország, emelkedett, tehát elégedettebbek voltak a magyarok. 2022 első negyedévében voltak a legjobbak az eredmények, az ukrajnai háború 2022 nyarán kezdte el éreztetni a hatását. Azóta van egy kis emelkedés, de látszik, hogy az elmúlt egy évben voltak olyan nehézségek, amelyekkel komolyan meg kellett küzdeni. 

A boldogságérzet kapcsán kapták a legnagyobb értéket, 7,4-et. Elmondta, hogy a nemzetközi boldogságindexek is azt mutatják, hogy Magyarországon jelentősen javult a helyzet, 10 évvel ezelőtt még a majdnem 200 országból a 110. helyen álltunk, ma már az 50. hely környékén vagyunk. A legboldogabbnak a házasságban élők tekinthetők, és az is megfigyelhető, hogy a gyermeknevelés is boldogságforrás, azok, akiknek van 18 év alatti gyermekük, az ő esetükben a boldogságszint magasabb, mint azoknál, akiknek nincsen. 

Az elégedettségi érzetnél három év átlagában egy 6,7-es átlagérték jött ki, amely mutatóra leginkább a háború és a háború okozta energiaválság, gazdasági válság és ennek begyűrűzése nyomta rá a bélyeget. Amikor az elégedettségről van szó, akkor is az egészen kicsi gyermeket nevelők vannak a rangsor elején, őket követik azok, akik aktívak, dolgoznak, a nyugdíjasokra kevésbé jellemző az elégedettség érzete.

Az egészségérzet 2021 februárjában alacsony értéket mutatott, míg 2021 decemberére, amikor a karácsonyt már karanténmentesen lehetett ünnepeli, magasabb lett az érték. Az egészségérzet nagyban összefügg a korral, minél fiatalabb valaki, annál egészségesebbnek tartja magát.

2022. február-április volt az az időszak, a választás ideje, amikor a magyarok a legelégedettebbek voltak a saját dolgaik alakulásával. A KINCS ezt azzal magyarázza, ahogy addigra a gazdaság újraindult, sok családtámogatás érkezett, és a foglalkoztatottság is nagyon magas volt ebben az időszakban. 

Az ország dolgainak alakulását az idősebbek pozitívabban látják, és minél fiatalabb valaki, annál negatívabban nyilatkozik a saját életéről és az országot érintő kérdésekről is. Fűrész Tünde úgy gondolja, ez azért lehet, mert az idősebbek már sok mindent megéltek, láttak már ennél nehezebb helyzeteket is, miközben a fiatalok számára újdonságként hatnak a nehézségek.

Hal Melinda klinikai szakpszichológus, a Mathias Corvinus Collegium Tanuláskutató Intézetének vezető kutatója köszönetet mondott azoknak a segítőknek, akik nap mint nap mások lelki egészségével foglalkoznak. Megosztotta, hogy a felnőtteket és a fiatalokat is vizsgálva globálisan 13 százalékkal emelkedett 10 év alatt a mentális zavaroknak a gyakorisága. Kiemelte a kötődések fontosságát is, hiszen a személyes kapcsolat érték, ami elvezetheti a fiatalokat a sikeres élethez, mert ha biztonságosan tudnak kötődni, akkor az érzelmi intelligencia növekedni fog, az érzelmekkel jobban tudnak bánni, a szociális problémákat könnyebben tudják kezelni, és valószínűbb, hogy találnak olyan párt, akivel érdemes családot alapítani, így pedig a későbbi generációk is továbbadhatják ezt a tudást. 

Székely András a „Velem lehet beszélgetni” projektet mutatta be, amely kapcsán kiemelte, hogy a kommunikációs készségek mennyire fontosak, amelyek segítik az életben a sikerességet. Ezért a céljuk egy olyan környezet kialakítása, ahol mindenki azt érzi, hogy beszélgetni lehet, és a beszélgetés jó. Ráadásul önbecsülés-növelő is lehet, hiszen ha azt érezzük, hogy szívesen beszélnek velünk mások, akkor ez a saját szemünkben a saját értékünket is növeli. 

Képek: Vasárnap.hu/Szennyes Krisztián 

Iratkozzon fel hírlevelünkre