Dobrai Zoltán: Megéreztem, hogy mennyire jó egy elfogadó, támogató közösség részesének lenni

Dobrai Zoltánt különleges életútja során mindig a segítő szándék vezérelte: halmozottan sérült gyerekekkel foglalkozott a Vakok Iskolájában, nyaranta Németországban sérült felnőtteket segített, majd később megalapította a Családokért Egyesületet. Közösségi munkájáért Kopp-Skrabski Díjra is jelölték, ennek kapcsán kérdezte a mentálhigiénés szakembert a Demokrata.

Dobrai Zoltán egy Kisvárda melletti, Pátrohán nevű településen nőtt fel, egy görögkatolikus családban. Életére nagy hatással volt a környezete, és a sárospataki táborban végzett munka ahol találkozott Telenkó Miklós atyával, aki kerekesszékből szervezte minden évben Keresztény Összejövetel Zemplén néven a fiataloknak szóló egyhetes találkozást. 

Megéreztem, hogy mennyire jó egy elfogadó, támogató közösség részesének és aktív szereplőjének lenni, és szeretném minél több embernek megmutatni, hogy nincsenek egyedül és az elfogadó közösség az erőforrás az életünkben

– fogalmazott a Családokért Egyesület vezetője, majd hozzátette, ezért is készült papnak.  Szemináriumi évei alatt kispap társaival látogatták a sérült gyerekeket, nyári táborokat szerveztek nekik. Később Ausztriában és Németországban is tevékenykedett. Ezt követően a budapesti Vakok Iskolájában kezdett el dolgozni, majd érkezett egy felkérés a görögkatolikus egyháztól, hogy egy fiú kollégium igazgatója legyen. Mindemellett hitoktató is volt Budapesten hét különböző iskolában.

Nem csak a gyerekekkel kell foglalkozni az iskolában és a különböző intézményekben, közösségekben, hanem a szülőkkel is, hiszen a gyermek elsődleges mintája, a példa előtte az lesz, amit a családban lát, otthon. Nekem ez egy olyan mélyre ható felismerés volt, hogy akkor letisztult előttem: nekem a családokkal kell komplexen foglalkozni, ha eredményesen akarok segíteni

– mondta Dobrai Zoltán a családterápiával kapcsolatban. A Családokért Egyesület alapításáról elmondta, céljai között szerepelt az is, hogy egyre többet tegyen a fiatal felnőttekért és a családokért.

Két fő irányvonal alakult ki az évek során, egyrészt közösséget építünk és egyénileg is segítünk. Számomra a legfőbb szempont az volt, hogy nyitottak legyünk mindenkire, nemtől, kortól és egyéb ideológiai hovatartozástól függetlenül. Önismereti alkalmakat szervezünk, egyéni tanácsadással segítünk és fórumokat teremtünk a találkozásra, immár országosan. Fesztiválokon jelenünk meg, családi kirándulásokat szervezünk, eltérő fejlődésű gyermeket nevelő családoknak nyújtunk családterápiát, fejlesztést a gyermekek számára, egyszülősöknek szervezünk programokat. Kiemelt partnereink a Háló Közösség és az Egyszülős Központ is

– foglalta össze az egyesület lényegét. Dobrai Zoltánt idén jelölték a Kopp-Skrabski Díjra, szerinte már az is nagy elismerés hogy bekerült. 

Azt mutatja, hogy van értéke annak a munkának, ami sok éve szenvedélyem, amivel a szabadidőmet töltöm. Azt, hogy jelöltje lettem a Kopp-Skrabski díjnak, ahhoz tudnám kötni, hogy minél több emberhez juttassam el azt a bizonyságot, hogy ha válság van egy házasságban vagy családban, akkor is van megoldás. Nincsenek problémamentes kapcsolatok és tökéletes emberek. A problémát közösen kell megoldani, ahol mindkét félre ugyanúgy szükség van. 

– vélekedett a Családokért Egyesület vezetője.

Az interjút teljes terjedelmében a Demokrata oldalán olvashatják.

A címlapképen Dobrai Zoltán. Forrás: Csalad.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre