Nagy-Britannia már nem nevezhető keresztény országnak 

A The Times of London legújabb felméréséből az derül ki, hogy az anglikán egyház papjainak 64,2 százaléka szerint Nagy-Britannia csak történelmileg keresztény, jelenleg viszont nem nevezhető annak, és mindössze 24,2 százalékuk szerint érvényes még a keresztény jelző – írja a Washington Times

A klerikusok értékelése egybecseng a brit statisztikai hivatal által közölt 2021-es népszámlálási adatokkal, amelyek szerint Anglia és Wales lakosságának kevesebb mint fele vallja magát kereszténynek. 2011-ben még 33,3 millióan voltak, 2021-ben viszont már csak 27,5 millióan. A magukat nem vallásosnak tartók száma a 2011-es 14,1 millióról 2021-re 22,2 millióra emelkedett.

A felmérésben részt vevők nem optimisták az egyház jövőjét illetően.

A papoknak csupán 43,9 százaléka jelezte, hogy „nagyon valószínű”, hogy 10 év múlva is minden vasárnap tartanak majd istentiszteletet, míg 66,7 százalékuk arra számít, hogy a templomba járók száma a következő évtizedben tovább csökken.

A megkérdezettek 62 százaléka szerint az egyháznak fel kellene adnia a házasság előtti szex ellenzését, 64 százalékuk szerint nem igaz, hogy „a homoszexualitás összeegyeztethetetlen a Szentírással”, 63 százalékuk pedig támogatja, hogy a meleg papok élettársi kapcsolatban élhessenek.   

80 százalékuk szerint nő is viselhetné az egyház legfőbb tisztségét, tehát lehetne Canterbury érsek. Nőket már évtizedek óta szentelnek pappá, de püspökök csak 2014 óta lehetnek. 

Nagy-Britannia 1534-ben döntött úgy, hogy nem kér a római pápa hatalmából, ezáltal VIII. Henrik lett az anglikán egyház feje, majd a parlament és a miniszterelnök is beleszólást kapott a püspökök kinevezésébe. Jelenleg III. Károly király az egyház „legfőbb kormányzója”, akit a koronázásakor „a hit legfőbb védelmezőjeként” erősítettek meg a Westminster apátságban tartott szertartáson, amelyet az anglikán egyház legmagasabb rangú egyházi személye, a canterburyi érsek vezetett.

Nick Baines, Leeds püspöke kommentálta a felmérést, kiemelve, hogy az egyháznak határozott hivatása van, de ennek nem része a népszerűségre való törekvés. „Ez a küldetés azt jelenti, hogy egyszerre kell számunkra kihívást jelentenie a popkultúrának, és nekünk kihívást jelentenünk arra nézve”.   

A Christian Concern brit érdekvédelmi csoport úgy gondolja, hogy eredményekből is kitűnik, hogy a papság (legalábbis az a része, amelyik a válaszokat adta) és a padokban ülő hívők nincsenek összhangban. Egy februári kutatásuk szerint a 33 anglikán gyülekezet közül, ahol a legtöbb 16 évnél fiatalabb hívő van jelen, 20 gyülekezetben egyértelműen azonosítható, hogy támogatják az egyház történelmi nézetét, miszerint a szexualitás egy férfi és egy nő házasságának van fenntartva. 

A csoport vezetője, Andrea Williams szerint tanulság lehet a hanyatlás elleni küzdelemben az, hogy a hagyományos tanítás ennyire népszerű a fiatal brit keresztények körében. 

„A körülöttünk lévő kultúra jelenlegi értékeinek egyszerű utánzása az Anglikán Egyház számára a kihaláshoz vezető út” – mondta.

„Ha az egyház növekedni akar, vonzóvá akarja tenni magát a fiatalok előtt, és releváns pont akar maradni a társadalomban, akkor ki kell állnia a házasságról és a szexualitásról szóló bibliai tanítás mellett. Az egyháznak nem a kultúrához és a társadalomhoz kell igazítania a tanítását” – tette hozzá. 

A címlapképen Justin Welby canterburyi érsek látható Londonban 2013. november 20-án. Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

Iratkozzon fel hírlevelünkre