A család halála Nagy-Britanniában

A szigetországi gyermekeknek közel a fele 14 éves korában már csonka családban él – állapította meg a Házasság Alapítvány most közzétett felmérése. A reprezentatív mintavétel adatait a Millennium Cohort Study alapján elemezték és érdekes, egyben szomorú következtetésekre jutottak.

Először is: a csonka családban élő 14 évesek szülei – 70 százalékban – soha nem is voltak házasok. Érdekes, hogy a gyermekük 14. születésnapját azoknak a szülőknek (mindössze) 21 százaléka élte át akik a gyermek születése előtt házasodtak meg, szemben a gyermek születése után házasodó szülők 32 százalékával.

Harry Benson, a Házasság Alapítvány kutatási igazgatója elmondta, hogy még akkor is, „ha figyelembe vesszük a társadalmi-demográfiai kontrollok széles körét – például az etnikai hovatartozást, az életkort, az együtt töltött időt, az oktatást és a kapcsolati boldogságot –, a számok még mindig azt mutatják, hogy a soha nem házas szülők nagyobb valószínűséggel válnak szét (46%), szemben a születés előtt házasodók 26% -ával és a szülés utáni 27% -kal”. 

A család mint létforma halálára nem először figyelmeztették a politikusokat a brit szakemberek. 2019-ben egy másik tanulmány megállapította, hogy Nagy-Britannia világelső a csonka családok terén. Az akkori adatok szerint a 15 év alatti brit korosztálynak csak kétharmada (kb. 67 százaléka) élt együtt mindkét szülőjével, míg például Finnországban e korosztály 95 százaléka nőtt fel teljes családban!

Márpedig azok a gyerekek, akiknek a szülei 18 éves koruk előtt szétváltak, több mint kétszer nagyobb valószínűséggel válnak hajléktalanná és kétszer nagyobb valószínűséggel kerülnek börtönbe – derül ki a ComRes piackutató ügynökség adatait használó tanulmányból. Emellett a csonka családokból származó gyermekek körülbelül 1,5-szer nagyobb valószínűséggel kerültek adósságcsapdába, vagy szorultak szociális és jóléti programokra, mint az ép családokból származók.

Ha mindez ilyen világos, akkor vajon miért nem tesznek semmit sem ellene? A Társadalmi Igazságosság Központja (CJS) „politikai bénultsággal”  vádolta meg a törvényhozó képviselőket akik azért hallgatnak mert félnek attól, hogy „ítélkezzenek vagy moralizáljanak”. A friss adatokat publikáló Házasság Alapítvány pedig felszólította a kormányt, hogy tegyen többet a házasság támogatása érdekében. Ez azonban – a Breibart szerint – túl nagy kérés lehet, tekintettel arra, hogy az állítólag konzervatív kormány több mint egy évtizedes hatalma alatt nyíltan ellenséges volt a hagyományos családokkal szemben.

Például az otthon maradó anyák 2020-ban feldühödtek, amikor Priti Patel akkori belügyminiszter azt követelte, hogy a kormány tegyen többet a 8,5 millió „gazdaságilag inaktív” ember munkába állítására. Csakhogy köztük közel kétmillió nő volt, akik otthon szerettek volna maradni, hogy neveljék a gyermekeiket.

A jelenlegi kormány adóstruktúrája pedig egyértelműen bünteti a hagyományos családszerkezetet, mert az állam csak az egyéneket adóztatja meg, de nem foglalkozik a családokkal. Ez azt jelenti, hogy az egyetlen 50 000 fontos jövedelemre támaszkodó családok kevesebb pénzt visznek haza, mint két dolgozó 25 000 font fizetéssel (az adózás miatt), ezáltal az utóbbiakat arra ösztönzik, hogy inkább dolgozzanak, minthogy gyereket vállaljanak és otthon maradjanak legalább egy ideig.

A megélhetési költségek válsága ellenére Sunak miniszterelnök kormánya megduplázta a középosztálybeli családok büntetését, támaszkodva az úgynevezett „lopakodó adóra”, amelynek során a kormány 2028-ig befagyasztotta az adósáv küszöbértékeit. Ez azt jelenti, hogy nem számít, milyen magas infláció nyomja a bérek fontértékét, az adók nem változnak. Így egyre több alacsonyabb keresetű polgár és család kerül a magasabb adósávokba.

A Telegraph korábban arról írt, hogy 50 000 család, amely normális középosztálybeli jövedelmet keres, 80 és 96 százalék közötti marginális adókulcsokat fog látni az elkövetkező években. Ez azt jelenti, hogy az egy gyermekes családok 89 százalékos marginális adókulccsal adóznak. Ha a családnak két gyermeke van, a marginális adókulcs 93 százalék, a háromgyermekes családok pedig 96 százalékkal szembesülhetnek. 

A címlapkép forrása: Unsplash

Iratkozzon fel hírlevelünkre