Kik az oroszok barátai, kik az ellenségei?

„Fake news, hogy Magyarországot, Oroszország barátai közé sorolta a Pravda” – írta a Mandiner még március elején annak kapcsán, hogy ez az álhír futótűzként terjedt el a hazai liberális sajtóban. Azóta eltelt két bő hónap és itt az újabb közvélemény-kutatás arról, hogy kik az oroszok barátai és ellenségei.

Az All-Russian Levada Center Oroszország-szerte 137 településen összesen 1603 főt kérdezett meg, a válaszadó otthonában, személyes interjú keretében. A kutatók szerint a minta statisztikai hibája nem haladja meg a 3,4 százalékot az 50 százalékhoz közeli mutatók és a 1,5 százalékot a 90 százalékhoz közeli mutatók esetében.

Az egyik alapkérdés az volt, hogy a megkérdezettek milyennek ítélik meg Oroszország kapcsolatát Kínával, Iránnal, az EU-val, Ukrajnával illetve az USA-val?

Amint az a mellékelt képen is látható, a válaszadók 87 százaléka Kínát tartja a legbarátságosabb országnak, és mindössze 12 százalékuk véli barátságosnak az USA-t. Ukrajnát és az EU-t szintén csak 15 illetve 16 százalék tartja barátságosnak. Egy kicsit mélyebbre ásva, különböző korcsoportok különbözőképpen ítélik meg az Oroszország és az Egyesült Államok közötti rossz viszonyt. A 18-24-es korosztálynak „csak” 61 százaléka érzi ellenségnek az USA-t, a 25-39 éveseknél ez már 67 százalék, a 40-54 éveseknél 79, míg az 55 évnél idősebbek esetében már 85 százalék.

Forrás: képernyőfelvétel

Hasonlóképpen gondolnak az Európai Unióra. A legjobban a 18–24 éves fiatalok kedvelik az Európai Uniót (30% pozitív, 56% negatív), a legkevésbé pedig az 55 éves és idősebb válaszadók (9% pozitív, 81% negatív).

Ukrajnával kapcsolatban már nincsenek ekkora különbségek. A 18-39 éves fiatalok 68-69 százaléka „rossznak” tekinti a szomszédos országot, a 40 vagy annál idősebb emberek körülbelül 75 százalékban gondolják ugyanezt.

Ami Kínát illeti, korosztálytól függetlenül 83 és 89 százalék közötti arányban szimpatizálnak a nagy keleti szomszéddal. Egy kicsit szélesebb sávban, de a válaszadók, korosztálytól függetlenül, 63 és 72 százalék között kedvelik Iránt és tartják jónak a vele való kapcsolatot.

Arra a kérdésre, hogy vajon Oroszországnak javítania kellene-e a nyugattal való kapcsolatát, beleértve az Egyesült Államokat, a közvélemény-kutatók egy 2014-tól 2023 májusáig tartó nagy táblázattal válaszoltak.

Ebből az derül ki, hogy a tíz év alatt „hullámzott” az oroszok véleménye. 2014-ben például csak 13 százalékuk gondolta, hogy mindenképpen javítani kell ezeken a kapcsolatokon. Ez az igény majdnem a háromszorosára nőtt 2018 és 2020 között (35-36 százalékra), de tavaly és az idén ismét visszaesett 19-23 százalékra. Azok száma, akik szerint egyáltalán nem szükséges javítani ezeken a kapcsolatokon, éppen tavaly és az idén volt a legmagasabb: 16 illetve 17 százalék. Ez figyelemre méltó ahhoz képest, hogy az összes többi évben pontosan 6 százaléknyian vagy még annál is kevesebben vélekedtek így.

Forrás: képernyőkép

Végül, a „top 10” barátságos ország listáján az oroszok Belaruszt tették az első helyre május végén (77%), őket követi Kína (58%), India (31%), Kazahsztán (28%). Örményország (20%), Irán (15 %) majd egyformán 12 %-al Törökország, Azerbajdzsán és Szerbia. A sort a tizedik helyen Kuba zárja 9 százalékkal.

A barátságtalan (ellenségesnek tekinthető) országok, a május végi felmérés szerint.

  • USA (73%)
  • Nagy-Britannia (51%)
  • Németország (48%)
  • Lengyelország (42%)
  • Ukrajna (31%)
  • Litvánia (22%)
  • Lettország (21%)
  • Franciaország (19%)
  • Kanada (12%)
  • Észtország (8%)
Mint látható, mi sehol nem szereplünk. Sem a tíz kedvelt sem a tíz ellenségesnek tartott ország között. Talán ez így a legjobb nekünk.

Szegő Miklós

A címlapkép forrása: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Pavel Birkin

Iratkozzon fel hírlevelünkre