Trombitás Kristóf: Undorító relativizálásba fogott a balos média az iskolai lövöldözés kapcsán

Beszéljünk erről a szörnyű, tragikus, undorító esetről őszintén, mert megérdemli a figyelmet. Nem csak önnön borzalmánál fogva, de azért is, mert a nyugati világ kétszínű, mindent relativizáló és bármilyen történést önös logikával értelmező természetére is ráirányítja a figyelmet.

Sokan olvashatták-láthatták, hogy az Egyesült Államokban, Nashville városában újabb iskolai lövöldözés történt. Az is megérne egy külön összegzést, hogy vajon miért vált az USA az ilyen jellegű bűncselekmények hazájává, mert gyakorlatilag ott tartunk, hogy ha évente nincs 1-2 alkalommal egy iskolai lövöldözés amely immáron külön kategória is lett a kriminológiában, sajátos elkövetési módozatokkal , akkor már azt mondhatjuk, sokkal rosszabb is lehetett volna. Igen, ez a szomorú igazság. És bár meggyőződésem, hogy ehhez nincs köze az Európából nézve felfoghatatlanul szabad fegyverviselési szabályoknak én idehaza is sokkal lazábbra venném ezen a téren a törvényi szigort , hiszen kimutatható, hogy a jogszerűen tartott fegyverek elsöprő részét jogszerűen használják, az emberek valóban képesek vele magukat megvédeni. Ennek köszönhetően országos szinten csökkent a nők ellen elkövetett erőszakok száma és önmagában a fegyverrel elkövetett erőszakos cselekmények is visszaesőben vannak.

Aki bűnt akar elkövetni, az megtalálja a módját annak, hogy azt megtegye, nem a normakövető állampolgárok felé kell jogkorlátozással élni.

No, de ez egészen más téma. Az sajnos tény és való, hogy az USA sokkalta erőszakosabb hely, mint Európa.

A nashville-i vérengzés elkövetője 6 embert gyilkolt meg. A mészárlás elkövetője pedig egy transznemű személy volt, aki keresztény iskolában öldökölt. Erősen hiszem, elmebetegnek kell ahhoz lenni, hogy valaki ebből a tettből a transzneműek tekintetében vonjon le következtetéseket. Nem, erről szó sincsen. A média szerepéről annál inkább. A Telexnek például a következőkben sikerült utalnia arra, hogy milyen hátterű az elkövető: „Hale orvosi kezelés alatt állt egy meg nem nevezett »érzelmi zavar« miatt.” Ugye, valami ilyesmi kifejtést várnánk akkor is, ha a gyilkos mondjuk jobboldali nyilatkozatokat tett volna tette előtt?

Keresztény iskolában gyilkolt a transznemű egykori diák

Ám természetesen ebben nem egyedülálló a magyarországi dollármédia sem.

Az USA-ban is hemzsegnek az olyan állítások, amelyek, ha nem is próbálják felmenteni az ámokfutót, de legalábbis erősen kontextusba helyezik tettének okát.

Szülei nem fogadták el transzneműségét mondják , így nagyon frusztrált és elkeseredett volt. A társadalom sem fogadja be, állítják mások. Hát, van egy rossz hírem. Sokakat, túlságosan sokakat nem fogadnak el a szülei. Sőt, még többeket a társadalom sem fogad be. Mégsem válnak aljas bűnözőkké.

Nem, erre semmilyen mentség sem lehet. Képzeljék azt is lelki szemeik elé, ha mondjuk egy adott elmebetegről, aki hasonlókat követ el, csak annyi kiderülne az otthoni számítógépe átnézése közben, hogy egy alkalommal kedvelte Trump egy közösségi médiás bejegyzését. Másról sem szólna heteken át a balos média, mint a trumpisták, tágabban az egész jobboldal megbélyegzéséről, mint ahogy ezt tették és teszik a mai napig a Capitolium ostromából kiindulva.

Pedig csak el kéne mondani, hogy mi történt. Nem fölöslegesen ráhúzni senkire sem a vizes lepedőt azt tettével már amúgy elintézte , és kihagyni a démonizálást is.

Egyszerűen csak mondjuk el, mi történt: egy zavarodott elméjű transznemű keresztényeket lőtt agyon. Ha nem félnek elmondani azt sem, ha homlokegyenest más történik, hát itt se szépítsenek.

A címlapkép a nashville-i rendőrség által közreadott, megfigyelőkamerával rögzített kép a támadóról, Audrey Elizabeth Hale-ről, aki fegyverrel hatolt be a Covenant keresztény magániskolába 2023. március 27-én. A 28 éves nő, aki az iskola korábbi diákja volt, megölt három tanulót és az iskola három dolgozóját, köztük az iskola vezetőjét, mielőtt a rendőrök agyonlőtték. Forrás: MTI/EPA

Iratkozzon fel hírlevelünkre