Száz éves a budai ciszterci Szent Imre-plébánia

A ciszterci rend három alapító apátját ünnepelték január 26-án este Budapesten, a ciszterci Szent Imre-templomban. A szentmisét Bérczi Bernát OCist zirci apát celebrálta, majd az azt követő plébániai fogadáson meghirdették a „SzentImre100” tematikus évet – számolt be róla a Magyar Kurír.

Molesme-i Szent Róbert apát, Szent Alberik és Harding Szent István szerzetesi szolgálata nagy hatással volt azon 11. századi szerzetesekre, akik Cîteaux-ba vonultak, hogy méltón éljenek Szent Benedek regulája szerint. Ugyanis abban a korban több bencés közösség eltért a Regula előírásaitól. A Cîteaux-ban élő testvérek ezen akartak változtatni, amikor az 1098-ban alapított közösségben szigorúan be akarták tartani a Regulát, majd ennek hatására kialakult egy új szerzetesi életforma, a ciszterci rend. Elsősorban erre emlékeztek a Szent Imre-templomban egybegyűlt hívek. A rendalapítást ünneplő szentmise kezdetén Szkaliczki Örs OCist, a Szent Imre-templom plébánosa a jelenlévők közül külön köszöntötte a kismarosi szerzetesnővéreket, valamint Bozók Ferenc SP és Tóth Gábor SP atyákat, akik a misén koncelebráltak.

A szentmisét Bérczi Bernát OCist zirci apát mutatta be. Homíliájában Szent Benedek Regulájának jelentőségéről beszélt. Mit jelent, mit ad ma nekünk ez a közel 1500 éves dokumentum?

A ciszterci rend célja, hogy a lehető legnagyobb tökéletességgel valósítsa meg mindazokat a szabályokat, amelyeket a Regula előír.

Ez a tanítás utat mutat számunkra, és minden ember számára. Nem csupán arról ír, hogy mit viseljenek a szerzetesek, mit egyenek vagy miként böjtöljenek, hanem ennél sokkal gazdagabb parancsok betartására hív. Segít, hogy alázatosabbak legyünk, és így keressük Istent.

Szent Benedek Regulája életvezetés, ami által közelebb kerülhetünk Istenhez.

A záróáldást megelőzően az apát különleges feladatra hívta a jelenlévőket. Szkaliczki Örs OCist és Huszár Lőrinc OCist az apáttal együtt várja azoknak a jelentkezését, akik Szent Benedek Regulájával közösségben szeretnének foglalkozni, akiket megérint egy-egy mondata, és szeretnék a maga teljességében megérteni azt. A Szent Imre-plébánia nyitottan várja az érdeklődőket a közös elmélkedésre.

Szkaliczki Örs OCist plébános. (Fotó: Budai Szent Imre-plébánia)

Örs atya beszámolt egy készülő tanulmánykötetről, amely a Szent Imre-plébánia százéves történetét mutatja majd be az 1923-as alapítástól napjainkig, és amelyen jelenleg több történész dolgozik. A tanulmányokat a plébánia novemberi búcsúján tartandó konferencián tervezik ismertetni a nagyközönséggel, a kötet megjelenése pedig a jövő esztendőben várható.

A fogadáson a Szent Imre-plébánia képviselő-testületének elnöke, Zöldy Máté is felszólalt, meghirdetve a „SzentImre100” emlékév kezdetét.

A hamvazószerdától, február 22-től novemberig ívelő, minden hónapban más témát a középpontba állító programsorozat keretében a hagyományos plébániai események mellett számos más lelki és kulturális alkalmon vehetnek részt az érdeklődők.

A tematikus hónapokat más-más közösség szervezi, akik színes programokkal készülnek az év során.

Forrás és fotók: Magyar Kurír/Budai Szent Imre-plébánia

Iratkozzon fel hírlevelünkre