Kölcsönös megbocsátást és fegyverletételt kért Ferenc pápa Kongóban

A fegyveres konfliktus lezárása érdekében kölcsönös megbocsátásra buzdította szerdán az embereket Ferenc pápa a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, Kinshasában bemutatott miséjén.

A helyi hatóságok becslése szerint több mint egymillióan vettek részt a szertartáson, amelyet egy kinshasai repülőtéren tartottak. Homíliájában az egyházfő arról beszélt, hogy az embereket Kongóban „fájó sebek gyötrik, amelyeket folyamatosan elfertőz a gyűlölet és az erőszak, és nem találják rá az igazságtétel és a remény gyógyírját”. Arra kérte a harcokban részt vevő keresztényeket az országban, hogy tegyék le a fegyvert.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban a fegyveres összecsapások miatt 5,7 millió ember kényszerült otthona elhagyására, és mintegy 26 millió embert sújt éhínség az ENSZ adatai szerint.

Ferenc pápa kedden érkezett Kinshasába, és ezzel megkezdte tavalyról idénre halasztott hatnapos afrikai útját. Eredetileg ellátogatott volna a kelet-kongói Goma városba is, de a tavaly a térségben fellángolt erőszak miatt ezt kivették a programból. Az egyházfő később találkozik a kelet-kongói erőszak néhány áldozatával is.  

Legutóbb 1985-ben látogatott el pápa II. János Pál személyében a 90 millió lakosú Kongói Demokratikus Köztársaságba, amelynek lakossága nagyjából felerészben római katolikus.

Az egyházfő péntekig marad a Kongói Demokratikus Köztársaságban, aztán tovább utazik Dél-Szudánba, majd vasárnap tér vissza a Vatikánba.

(MTI)

A címlapképen a pápamobilján a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosába, Kishasába érkező Ferenc pápát éltetik az emberek 2023. január 31-én. A római katolikus egyház feje hatnapos látogatást tesz a KDK-ban és Dél-Szudánban. Forrás: MTI/AP/Moses Sawasawa

Iratkozzon fel hírlevelünkre