Demkó Attila: Putyin nem őrült meg

Putyin nem irracionális, nem őrült meg. Putyin nem Sztálin, nem áldozott fel feleslegesen tízezreket, de nagyon rossz döntést hozott, amikor megindította a támadást Ukrajna ellen – nyilatkozta Demkó Attila író, a Matthias Corvinus Collegium, MCC Geopolitikai Műhely vezetője, akivel az orosz-ukrán háborúról beszélgettünk.

– Az időjárás mennyire befolyásolja az orosz-ukrán háború eseményeit?

– Az időjárás még ma is az egyik fő meghatározója a hadviselésnek. A technológiai fejlődés nem tudta akkora mértékben ellensúlyozni az időjárás viszontagságait, mint ahogy azt sokan gondolnák. Az eső, a köd, a hó, a fagy vagy a sár, az hasonlóan hat a hadseregekre, mint száz évvel korábban.

Sőt, mivel tömegesebben használ egy haderő járműveket, mint száz éve, bizonyos esetekben jobban is.

Télen általában megfagy Ukrajnának a talaja, idén azonban ez nem így történt. Tavaly februárban az oroszoknak az egyik nagy hátráltatója volt a viszonylag meleg tél és a sár. Most azonban úgy néz ki a hasonlóan meleg és csapadékos tél őket segíti, legalábbis a védekezésben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond a mesterséges intelligenciával foglalkozó, Artificial Intelligence Journey elnevezésű nemzetközi konferencián Moszkvában 2022. november 24-én. (Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat)

– Akkor az enyhe tél idén segíthet az oroszoknak Putyin tervét véghez vinni?

– Ez nem ilyen egyszerű. Mind a két félnek van pozitívuma és negatívuma a jelenlegi, szokásostól eltérő időjárásból adódóan. Az enyhe tél egyben jó is Ukrajnának, hiszen az orosz támadások – amelyek kimondottan az ország energetikai infrastruktúrája ellen irányulnak –, kevésbé hatásosak, hiszen nem használ annyi energiát Ukrajna.

Ugyanakkor a jelenleg inkább a támadásban lévő ukránokat hátráltatja is a meleg időjárás, mivel sokszor egyszerűen elakadnak a sárban az eszközeikkel.
– Ez mennyiben befolyásolja a háború menetét?

– A meleg és csapadékos tél mindenképpen lassít a háborún. Nem csak a szárazföldi erőkre van nagy hatással. A két légierő tevékenységét nehezíti a köd a térségben. Ilyen körülmények között nem tud olyan hatásos lenni egy légierő, mint egyébként. Ez nem az a szibériai tél, ahol mínusz 20 fok van, közben meg ragyog az ég.

Demkó: Nem kell elhinnünk, hogy Oroszország jóakaratú

– A politikai elvárások mennyire tudnak alkalmazkodni az időjárási körülményekhez?

– Nézze, a politikának alkalmazkodnia kell a valósághoz. Látható volt, hogy az orosz megközelítés eleinte nem azon alapult. Részben nagyon rosszul mérték fel Ukrajna ellenállóképességét, a saját haderejük lehetőségeit és a nyugati fegyverzeti segítségnek a hatását is. Mindezekhez mára már alkalmazkodott Oroszország. Úgy tűnik, hogy mára az orosz elvárások alacsonyabbak, mit a háború megindításakor.

Ukrán önjáró löveg az orosz állásokra tüzel a kelet-ukrajnai Harkivi területen húzódó fronton 2022. július 27-én. Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka

– Személyesen Vlagyimir Putyin mennyire tudott alkalmazkodni a valósághoz?

– Be kellett látnia, hogy a nyugati technológia, tüzérség és hírszerzés erősebb az orosznál. Putyin nem vesztette el teljesen a kapcsolatot a valósággal. Tény, nagyon rossz döntést hozott, amikor megindította a támadást Ukrajna ellen. Ennek a hatása rövid távon is, de a hosszútávú orosz stratégiai érdekek tekintetében is nagyon rosszak.

Putyin azonban nem irracionális, nem őrült meg.

Amikor vissza kellett vonulni Herszonból, akkor nem tartottak ki az utolsó emberig. Putyin nem Sztálin, nem áldozott fel feleslegesen tízezreket, felfogta, hogy ki kell vonulni Herszonból. Gyakorlatilag harc nélkül adtak fel fontos, szimbolikus helyeket azért, hogy az alakulatokba és az emberállományban ne legyen akkora veszteség, mint amilyen lehetett volna.

Demkó: Oroszország energetikai háború mellett kötelezte el magát

Ettől függetlenül őt magát is meglepte a háború elhúzódása.

Nem hiszem, hogy néhány hétnél hosszabb műveletre készültek volna, teljesen irreálisak voltak Putyin kezdeti feltételezései – ezt mutatja, hogy nagyon kis erővel, szétaprózva támadtak, láthatóan azt várva, hogy Ukrajna gyorsan megadja magát. De ma már tudja, ukrán megadás nem lesz.

Tóth Gábor

Címlap képünk: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat

Iratkozzon fel hírlevelünkre