„A vallási közösségek küldetéséhez a társadalmi rend alakítása és a béke előmozdítása is hozzátartozik”

Katonai etikai kutatásokat célzó együttműködésről írtak alá megállapodást Budapesten.

Hadietikai kutatások indulnak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Katonai Ordinariátus együttműködési megállapodása nyomán. Az együttműködésről szóló megállapodást október 13-án írták alá az egyetem Ludovika főépületében. Az eseményen kerekasztal-beszélgetés során mutatták be a Ludovika Egyetemi Kiadó gondozásában megjelent Vallás és biztonság kapcsolatának egyes kérdéseiről című könyvet – számolt be róla hivatalos oldalán a Katolikus Tábori Püspökség – Katonai Ordinariátus.

Megnyitóbeszédében Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora arról beszélt, hogy a vallási közösségek küldetéséhez a társadalmi rend alakítása és a béke előmozdítása is hozzátartozik, „a válságkezelésben és a háborúetikai kérdések értékelésében a vallási közösségek helye az elmúlt évtizedekben megerősödött”. A Katolikus Egyház szervezeti struktúrája és komplex etikai, társadalmi tanítása miatt is kiemelkedik a többi vallási közösség közül.

A pápai és a szentszéki dokumentumok nem hagynak kétséget afelől sem, hogy az új típusú biztonsági, valamint a háborúetikai kihívások mögött olyan klasszikus etikai kérdések húzódnak meg, mint az igazságosság, az arányosság, az ártatlanok védelme, a háborút viselő főhatalom.

A biztonsághoz kapcsolódó egyházi tanítás számos tudományt érint; a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen évek óta vannak olyan kutatások, amelyek a Ferenc pápa által is meghirdetett transzdiszciplináris módszerekkel dolgoznak. Ennek kézzelfogható eredménye a Vallás és biztonság kapcsolatának egyes kérdéseiről című tanulmánykötet; az évente kiadott magyar és angol nyelvű Budapest-jelentés a keresztényüldözésről; a nemzetközi és hazai konferenciák, továbbá a területen kibontakozó nemzetközi együttműködések sora. Ilyen továbbá az a formalizált megállapodás, amely az NKE és a Katonai Ordinariátus között született – tette hozzá Deli Gergely.

Ujházi Lóránd intézetvezető bemutatta az Eötvös József Kutatóközpont Vallás és Társadalom Kutatóintézetének kutatási tevékenységét: az NKE égisze alatt szerteágazó országos és nemzetközi kutatói tevékenységük eredménye kétszáz akadémiai közlemény, különféle szakfordítások, illetve a Budapest-jelentés a keresztényüldözésről című kötet.

Együttműködésben kutatásokat végeznek a vallásszociológia, a szekularizmus társadalmi hatásai, az iszlám, a neoprotestáns közösségek, a Katolikus Karitász, az állam és Egyház kapcsolata, illetve a Szentszék válságkezelési gyakorlata témájában.

A katonai etikai kutatásokat célzó együttműködésről szóló megállapodást Deli Gergely rektor és Berta Tibor dandártábornok, római katolikus tábori püspök, katonai ordinárius írta alá.

Vallási szélsőségek, a vallásszabadság határai, védelmi biztonság a migráció kérdéskörében, a háború fogalma a vallásbölcseletben, az igazságos háború, a Közel-Kelet vallásai, vallásföldrajz, békefilozófiai kérdések – többek között ilyen témákat tárgyalnak azok a tanulmányok, amelyek az eseményen bemutatott a Vallás és biztonság kapcsolatának egyes kérdéseiről című könyvben helyet kaptak.

A kötet lektora, Padányi József vezérőrnagy, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar egyetemi tanára és a Katonai Műszaki Doktori Iskola vezetője a könyvbemutatón arról beszélt: a kötet újdonsága vallás és biztonság kapcsolatának tudományos igényességű vizsgálata, a transzdiszciplinaritás, a különböző tudományterületek összekapcsolása által eltérő szemlélettel közelítik meg a témát.

A vallás és a társadalom viszonyának jövője súlyos etikai kérdéseket vet fel kutatási oldalon is. A „távolról ölés”, a drónok megjelenése a hadviselésben átrajzolja annak történetét és megváltoztatja a hadszínteret is.

Berta Tibor római katolikus tábori püspök a könyvbemutató kerekasztal-beszélgetésen arra irányította a figyelmet, hogy mit tehet az egyén a mostani háborús helyzetben. „Imádkozzon, és törekedjen a belső békére” – buzdított a püspök.

Az eseményről szóló cikk teljes terjedelmében itt olvasható.

Forrás, fotó: Katolikus Tábori Püspökség – Katonai Ordinariátus

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre