Mi a Montessori játékok titka?

Segítsd gyermeked mentális és pszichés jólétét és érzékszervi fejlesztését, miközben játszik! Ismered a Montessori játékok kollekcióját? Ezek az egyszerű és szórakoztató aktivitást garantáló eszközök az önállóság útja felé vezetik a lurkót. A Montessori-pedagógia egy olyan tanítási módszer, amely elősegíti a pici személyiségének, érzékelésének fejlődését. A 20. század elején Maria Montessori olasz orvos és oktatási szakember által kifejlesztett edukációs módszert világszerte elismerik jótékony hatásai miatt. A játékok lehetővé teszik a gyermek megfigyelő és koncentrációs képességeinek edzését, önbizalmának erősítését, miközben saját tapasztalata aktív résztvevőjévé válik. Hívhatjuk az empirikus tanulás első kalandterápiájának is.

A tanulás megtanulására ösztönöz

A Montessori-filozófia az emberi lény iránti mélységes tiszteleten alapul. A megközelítés abból indul ki, hogy a gyerekek intelligensek, kíváncsiak, kreatívak és elég érettek a saját tapasztalataik alapján tanulni. A Montessori játékok felhasználásának célja nem az irányítás, hanem az, hogy gyermekeinket az önkéntes tanulásra ösztönözzük. Mivel egy boldog poronty számára a tanulás egyet jelent a szórakozással, a kicsik egy- és ötéves koruk között sokkal többet tanulnak maguktól, mint később az iskolában. Egész egyszerűen a gyerekek természetes módon tudnak a flow állapotába kerülni. Azért tanulnak gyorsan, mert izgalmasnak találják a tanulást, természetes késztetés él bennük, hogy tökéletesítsék a tudásukat. Lényegében a Montessori pontosan erre épít, és célja, hogy megtanítsa a gyerekeket mélyen és önállóan gondolkodni. Nyugodtan mondhatjuk, hogy valójában a tanulás megtanulására ösztönöz, ami a későbbiekben átvezeti a gyermeket az iskolán és az életen egyaránt. Ne felejtsük el, hogy a gyermekek inkább a folyamat öröméért dolgoznak, mint a végeredményért, izgatottak és energikusak a munka által. A Montessori játékok segítségével a csöppség újra és újra megismételheti a kihívás erőpróbáját, mindaddig, amíg egy belső szükségletét ki nem elégíti, és meg nem érti az összefüggéseket.

Új felfedezések, örömteli kihívások

A gyermeki fejlődés követésének egyik legmegdöbbentőbb öröme az, hogy mennyire természetesnek veszik az újabbnál újabb dolgokat rejtő hétköznapokat. A legegyszerűbb történések, amik számunkra nyilván már rutinszerűen szokványosak, a csemete számára a csodálatos, új felfedezések és a magával ragadó, örömteli kihívások lehetőségei. Ebbe beletartoznak a mindennapi rutinok és gyakorlatok az életben, amik mind-mind új, talán ijesztő és mégis izgalmas feladatokat rejtenek a gyermek számára. A Montessori-módszer egyik jellemzője, hogy teljes mértékben kihasználja a gyermek motivációját, hogy már egészen fiatalon meg akarja tanulni ezeket a dolgokat. A Montessori gyakorlati koncepciót kínáló játékok teóriája tökéletes teret biztosít ezekhez a mindennapi rutinokhoz és gyakorlatokhoz, és olyan pedagógiát kínál, amely felemeli és képessé teszi a gyermeket e készségek elsajátítására. A Montessori játékok céltudatos tevékenysége fejleszti a motoros kontrollt és a koordinációt, valamint elősegíti az önállóság, a koncentráció és a felelősségtudat készségeinek kialakulását. A te picikédnek van már?

(X)

A címlapképen a montessori torony látható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre