Mese az okos rezsicsökkentésről

Lemezt cserélt Márki-Zay Péter: miután rongyosra hallgattuk a jereváni rádióra emlékeztető slágert, az „Orbán betelepített 55 ezer migránst” refrénnel (a hír igaz, csak nem Orbán telepítette be őket, hanem jöttek legálisan, nem migránsok, hanem munkavállalók és keményvalutával érkező nyugdíjasok, és nem az iszlám kultúrkörből, hanem zömében Kárpátaljáról és az Európai Unióból), most itt az új nóta, „Okos rezsicsökkentés” címmel.

Ennek lényege, hogy Hódmezővásárhelyen felújítottak egy (1) idősek otthonát, és ott így 77 százalékkal csökkent az energiafogyasztás, tehát az ellenzék sokkal, de sokkal jobban csökkenti a rezsit, mint a Fidesz, amely az ország minden háztartásának rezsiszámláját csökkentette alapból 20 százalékkal, amivel „a fideszes oligarchák” jártak a legjobban, hisz kevesebbe kerül a medencefűtésük (micsoda relatív megtakarítás).

És egyébként is, a kormány semmit, de semmit nem tesz az energetikai korszerűsítés érdekében, de bezzeg ő.

Meggyőző mosollyal, kellő magabiztossággal adja elő a számot a miniszterelnök-jelölt, éljenzi is a közönség, de azért vizsgáljuk meg mégis közelebbről a szöveget.

A vásárhelyi idősek otthonának energetikai felújítását a Széchenyi 2020 program keretében finanszírozták, túlnyomórészt az állam által kezelt uniós pénzből, miután a város még 2016-ban megnyert egy erre irányuló pályázatot. Azaz MZP példás energetikai rezsicsökkentése úgy valósult meg, hogy az előző, fideszes városvezetés elgondolta és megpályázta, az orbáni állam az állítólagosan lenyúlt uniós pénzekből megfinanszírozta, Márki-Zay Péter pedig kemény munkával felavatta.

Egy gyors internetes keresés segítségével emellett kiderül, hogy szintén az előző, fideszes városvezetés idején egy másik szociális otthon, tucatnyi óvoda és minimum egy iskola energetikai korszerűsítése is megtörtént a városban. Egy másik iskola energetikai felújításához is nyert pénzt a város még 2016-ban, ebből azonban MZP polgármesterré választása után nem lett semmi, és a pénzt tavaly végül vissza is utalták az államnak, ügyleti kamattal együtt.

De örülünk, hogy legalább azt az egy idősek otthonát sikerült három év alatt leszigetelni, csak cserébe hadd ne higgyük el, hogy kormányra kerülve a létező összes korszerűtlen lakóépületet energiahatékonnyá varázsolná az ellenzék, Körmendtől Kisvárdáig, mielőtt rászabadítanák az országra a piaci árakat.

Az is rejtély, mi okból terjeszti a soha-nem-hazudó miniszterelnök-jelölt, hogy a kormány leállította a napelemes rendszerek telepítésének támogatását. Egy jelentős vásárhelyi cég például most nyert pénzt egy állami pályázaton erre a célra, de a családok ezekben a percekben is benyújthatják igényüket az aktuális, 100 százalékos vissza nem térítendő támogatásra, aminek révén várhatóan 35 ezer háztartás jut ilyen rendszerhez. Milliárdosok nem pályázhatnak, MZP-rajongók viszont igen – kivéve, ha elhiszik kedvenc politikusuknak, hogy a gonosz Orbán megszüntette a programot.

Apropó, milliárdosok. Márki-Zay Péter a vonatkozó kisfilmjében öt alkalommal szögezi le, hogy a rezsicsökkentés a „gazdag fideszesek medencefűtését” szponzorálja, a szegény elnyomott ellenzékiek adójából. A gond az, hogy korábban maga MZP bizonygatta nekünk Facebook-posztok egész sorában: „A szegény emberek valamiért Orbán Viktorra szavaznak, a tehetős és képzett emberek viszont nem. (…) A felső jövedelmi decilis egyértelműen ellenzéki”. Ami értelemszerűen azt jelenti, hogy maroknyi fideszes medencefűtésre ellenzéki medencefűtések tömegei jutnak. Mi az oka vajon annak, hogy az igazikeresztény messiás ennek ellenére kifejezetten a fideszesek ellen hergeli a népet? Bige László, Bojár Gábor, illetve Dobrevék rezsicsökkentett „medencefűtése” rendben van, csak az Orbán-szavazóét kell utálni? Tehát egy rutinszerű balos energiaár-emelés esetén utóbbiak (trükkök és Fittelinák százaival) kíméletet élveznének vajon? Vagy dehogy, csupán arról van szó, hogy a „fideszes” epitheton ornans (egyfajta kulák 2.0-ként) kiválóan alkalmas a gyűlöletkeltésre? Egyik se túl meggyőző opció.

Ráadásul az ígéretek értelmében a dolog eleve úgy kezdődne, hogy földönfutóvá tennének minden úgynevezett kollaboránst. Így értelemszerűen „fideszes medencefűtés” se létezne többé egy darab se – Márki-Zay Péter félpercenként sulykolt érve tehát tökéletesen alaptalanná válna.

Sőt, ha a fénylő dékás jogállamban statáriálisan bebörtönöznék a NER „oligarcháit” (akik közül a legnevesebb jelenleg évente bő százmilliárd forint adó befizetésével gyarapítja az államkasszát), nekik pont nem kellene a piaci energiaárakat se kinyögniük; onnantól kezdve ugyanis az MZP-szavazó adójából finanszíroznák még a zuhanyzásukat is. De legalább jó drágán.

Kiemelt képünk forrása: MTI/Balogh Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre