Raktárbázist épít Vácon a CECZ kínai cégcsoport

A kínai CECZ cégcsoport 27 milliárd forintos raktárberuházást indít Vácon, az E-kereskedelmi Ipari és Logisztikai Park mintegy 56 ezer négyzetméternyi területen valósul meg, a fejlesztést csütörtökön mutatták be a helyszínen.

Rétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a 27 milliárd forintos fejlesztés az évtized legnagyobb beruházása a városban, amely egyben világszintű technológia érkezését is jelenti, a raktárbázis pedig – nagy léptékű kapacitásával – a kereskedelem és a termelés szempontjából is jelentős lépés. Hozzátette: a beruházás nemcsak munkahelyeket teremt, hanem helyi iparűzési adóbevételt is hoz a következő évtizedekben.

Vác, 2021. október 21.
Rétvári Bence, az Emberi Erõforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyûlési képviselõje beszél, mögötte Vu Csiang, a CECZ Logistic Park Managment Kft. vezérigazgatója (j3), Szabó Zoltán, a Ghibli Kft. igazgatója (j2) és Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára (j1) az okosraktár építését bejelentõ sajtótájékoztatón a CECZ Logistic Park Managment Kft. központjában Vácon 2021. október 21-én. A kínai CECZ cégcsoport 27 milliárd forintos raktárberuházást indít Vácon, az E-kereskedelmi Ipari és Logisztikai Park mintegy 56 ezer négyzetméternyi területen valósul meg.
MTI/Bruzák Noémi

700 robot, 150 méternyi szállítószalag

A 14 ezer négyzetméter alapterületű okosraktár felépítése és működtetése több szempontból is előremutató projekt – emelte ki Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára. Az intelligens raktárban összesen 700 robot és 150 méternyi szállítószalag segíti majd az óránként akár 45-55 ezer tétel kezelését. Várhatóan 110 új álláshely jön létre, amelynek 40-50 százalékára tartósan munkanélküli, 10-15 százalékára megváltozott munkaképességű embereket, 15-20 százalékára magasan képzett munkaerőt várnak.

Az államtitkár kiemelte, hogy a beruházók már a csarnok tervezése során be kívánják vonni a folyamatba a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet és az Óbudai Egyetemet, az elkészült okosraktár vegyes felhasználású K+F laborját pedig mindkét egyetem használhatja majd. A beruházó emellett saját ösztöndíj alapítását is tervezi, a magyar hallgatók a Kínai Népköztársaságban mélyíthetik el raktárlogisztikai tudásukat. A beruházás energetikai szempontból is korszerű lesz – folytatta -, energiaigényeiket napelemekkel és földhővel oldják meg.

Vác, 2021. október 21.
Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára beszél, mögötte Rétvári Bence, az Emberi Erõforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyûlési képviselõje (b1), Vu Csiang, a CECZ Logistic Park Managment Kft. vezérigazgatója (b2) és Szabó Zoltán, a Ghibli Kft. igazgatója (j) az okosraktár építését bejelentõ sajtótájékoztatón a CECZ Logistic Park Managment Kft. központjában Vácon 2021. október 21-én. A kínai CECZ cégcsoport 27 milliárd forintos raktárberuházást indít Vácon, az E-kereskedelmi Ipari és Logisztikai Park mintegy 56 ezer négyzetméternyi területen valósul meg.
MTI/Bruzák Noémi

Az okosraktár mellett két másik komplexum is épül a területen: egy 15 ezer négyzetméter alapterületű raktár akkumulátor és akkumulátor-alapanyagok számára, illetve egy 5,5 ezer négyzetméter alapterületű, vizsgálókesztyű-alapanyag és egyéb egészségügyi termékek tárolására szolgáló – állandó hőmérsékletű – raktár.

A koronavírus-járvány rávilágított arra, hogy egy országnak fel kell tudnia halmozni az egészségügyi eszközöket, védőfelszereléseket – mondta Schanda Tamás.

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: MTI/Bruzák Noémi

Iratkozzon fel hírlevelünkre