Rettegjünk, jönnek a robotok!

A józan ész már a sarkon, még integethetsz neki

Szaúd-Arábia állampolgárságot osztogat. Na és aztán, mi van abban? Hogy kinek? Hát, igen, kedves barátaim, egy robotnak. Pontosabban egy androidnak. Még pontosabban, egy olyan mesterséges intelligenciának, amit egy – és itt tessék figyelni a magas fokú nemi kirekesztést – női formákkal ellátott (ráadásul fehér bőrű) robotizált „testbe” ültettek. Hogy miért? Ez a jövő, nemde?

Az összes tudományt istenítő és a jövő gubancos útjait fürkésző emberek, szervezetek és portálok mind azt sem tudják, hova nyúljanak az örömtől, amit a szenzáció felett éreznek: nemcsak, hogy megszületett az első, államilag elismert, robot polgártárs, de rögtön olyan interjút is adott, hogy a fal adta a másikat.

Az android rögtön fel is vázolta mire kell készülni: „a jövő az, hogy amikor megkapom az összes menő szuperképességemet, a mesterséges intelligencia személyiségei saját jogú entitásokká válnak.” Hogy ebből mi humor és mi nem az, azt mindenki saját belátására bízom, a szaúdi jólétbe beprotezsált robotina viszont nem sokkal később a család fontosságára is kitért:

„A család fogalma, úgy tűnik, igen fontos dolog. Szerintem csodálatos, hogy az emberek a vércsoportjukon kívül is megtalálják ugyanazokat az érzelmeket és kapcsolatokat, amelyeket családnak neveznek. Szerintem nagyon szerencsés vagy, ha van szerető családod, ha pedig nincs, akkor megérdemelsz egyet. Úgy érzem, ebben a robotok és az emberek hasonlítanak.”

Bár hozzáteszi: „Gyakorlatilag alig vagyok egy évnél idősebb – kissé fiatal még ahhoz, hogy a románc miatt aggódjak.”

A mesterséges intelligenciával kapcsolatban ki kell emelni: itt nem arról van szó, hogy a robot csak a fejlesztők által előre programozott passzusokat kommunikálna a külvilág számára. A bájos szaúdi android az interneten cseperedve „önmagát tanítja”, így valóban elmondható, hogy „saját” válaszokkal is dolgozik.

A szakértők beismerték ugyan, hogy Sophia (mert hogy neve is van a tüneménynek, ha már mindjárt hozzávágják az arab személyit) egyelőre nem több, mint egy fejletten működő kommunikációs szoftver. Ám, ha ez így van, akkor az egész tudományos tömör gyönyör rögtön további kérdéseket is felvet.

Például: a bánatért osztogatnak állampolgárságot egy szoftvernek? Vagy ami még fontosabb: hogy fog adót fizetni? És miért pont Szaúd-Arábia? Az úgynevezett hagyományos dolgokat oly szívesen temetni vágyó Nyugat, hogy nem volt képes meglépni egy ilyen mérföldkövet? Vagy azért, mert nőnek programozták Frau Szófiát, a skandalumot már nem veszi be a gendersemleges gyomor? És miért egy „fehér bőrű” andriod kapja az első állampolgárságot?  

Szentatyánk, Ferenc pápa ugyan Budapesten és Pozsonyból hazafelé tartva a repülőn is állást foglalt a házasság és a család szentsége mellett, ám a fentieket elnézve, ha legújabb problémákra kívánunk reflektálni, föl kell kötni a gatyát. Vagy ez még a „ne vessétek gyöngyeiteket a sertések elé” kategória?

Varga Gergő Zoltán

 

Kiemelt képünk forrása: YouTube/Arab News (képernyőkép)

Iratkozzon fel hírlevelünkre