Gyurcsány Ferenc ugyanaz maradt

Szeptember 1-jén kezdődött meg az aláírásgyűjtés a Fidesz és a KDNP Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! elnevezésű petíciójához. Hollik István a Fidesz kommunikációs igazgatója sajtótájékoztatón közölte, hogy több mint százezer ember csatlakozott a kezdeményezéshez öt nap alatt.

A politikus hétfői nyilatkozatában úgy értékelt: az aláírók száma azt bizonyítja, hogy nagyon sokan vannak olyanok, akik nem felejtették el Gyurcsány Ferenc bűneit, azt, hogy 2010 előtt hogyan tette tönkre Magyarországot.

A fiatal szavazók tekintetében nehéz meghatározni, mennyire élnek az emberekben a Gyurcsány kormány intézkedései. Függetlenül attól, hogy Gyurcsány Ferenc regnálásának kezdeti vagy lezárulási dátumát nézzük, eltelt több mint egy évtized a magyar politikában. Felnőtt nagyjából egymillió olyan 18 és 29 év közötti új szavazó, aki még nem igazán érdeklődött a politika iránt a volt miniszter ideje alatt – vélekedett Tóth Erik, az Alapjogokért Központ vezető elemzője a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában.

A petíció egyik célkitűzése, hogy emlékeztesse a fiatalokat arra, hogy ez a Gyurcsány Ferenc 2010-et megelőzően – tényadatok és objektív mérőszámok alapján is – Magyarország politikatörténetének legrosszabb négyéves kormányzati ciklusát töltötte ki, két alkalommal kormányfőként.

„Életkori értelemben van egy határvonal, amit ha meghúzunk azt látjuk, hogy akik 30 és 35 évnél idősebbek, emlékeznek erre az időszakra. Viszont a fiatalabb választók nem biztos, hogy találkoztak ennek a korszaknak minden pozitív, de inkább negatív eredményeivel” fűzte hozzá Tóth Erik.

Az aláírásgyűjtés célja, hogy szót ejtsen azokról az eredményekről és társadalmi folyamatokról, amik Gyurcsány Ferenchez köthetők.

A volt miniszterelnök jelenlegi cselekedetei azt mutatják, hogy tudatosan igyekszik megszólítani az imént említett választó korosztályt. Az elemző hozzátette: a fiatalabb generáció politikai hozzáállása teljesen más, mint az idősebbeké. Ebből kifolyólag nem a teljesítményt, az eredményt keresik a politikában, hanem például azt nézik, hogy ki a trendi, a fiatalos, a lendületes és az újszerű. Az ellenzéki oldalon még mindig ő az egyetlen olyan szereplő, aki – stratégiai értelemben – képes politikai innovációkat megvalósítani.

Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a rendszerváltoztatás utáni legelutasítottabb politikus a mai napig. „Tízből nyolc ember, hogy ha megkérdezzük szeretné-e Gyurcsány Ferencet fontos politikai pozícióban látni, akkor úgy nyilatkozik, hogy egyáltalán nem”- emelte ki Tóth Erik. Az éles elutasítás okait kormányzásuk teljesítményében kell keresni.

Kedden írta meg a Magyar Nemzet, hogy már a kormánykritikusok és a budapestiek körében is nagyot zuhant Karácsony Gergely főpolgármesteri tevékenységének lakossági megítélése. Gyurcsány Ferenc támogatottjának csökkenő népszerűségével kapcsolatban jegyezte meg az elemző:

Több, mint egy éve főpolgármester Karácsony Gergely és legalább három hónapja mindennel foglalkozik, csak a fővárossal nem.

Legalábbis ez a társadalmi percepció alakult ki róla. Nem hiteles, amit ő politikusként állít a saját politikai teljesítményéről. Az is látszik, hogy a többi kihívóval ellentétben nem tudja kampányát és a főváros ügyeit összehangoltan kezelni. „Valószínűleg azért, amit ő is mondott: mert csak 8 órában főpolgármester” – tette hozzá az elemező.

Két választás közötti ciklusban a népszerűséget mutató értékek elmozdulása, illetve ingása gyakran figyelhető meg. Karácsony Gergely esetében viszont meglepő, hogy ez az index inkább csökkenést mutat a stagnálással és az emelkedéssel ellentétben – fogalmazott Tóth Erik. A héten 2138 helyszínen lehet majd a petícióhoz csatlakozni, amiben több ezer önkéntes segít – mondta Hollik István, a budapesti Batthyány téren felállított aláírásgyűjtő-standnál tartott sajtótájékoztatóján szeptember 6-án.

 

Forrás: MTI, Kossuth Rádió

Kiemelt képünkön a Fidesz és a KDNP a Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! elnevezésű petíciójának aláírásgyűjtő ívei láthatók a belvárosi Ferenciek terén 2021. szeptember 1-jén. MTI/Balogh Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre