Semjén: Fenntartható vadászat nélkül nincs természetgazdálkodás

Fenntartható vadászat nélkül nincs természetgazdálkodás, az Egy a természettel szlogen mellett ez a vadászati világkiállítás legfontosabb üzenete – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szombaton Gödöllőn, az országos vadásznapon.

Semjén Zsolt megnyitó beszédében arról szólt, hogy ha nincs vadgazdálkodás, nem tarthatók fenn jelenlegi formájukban az erdők, mert azokat a túlszaporodott vadállomány tönkretenné. Hozzátette, hogy igaz ez a mezőgazdaság területére is: beláthatatlan konfliktusokhoz vezetne a gazdálkodókkal a túlszaporodott vadállomány károkozása.

A vad mennyiségi és minőségi megtartásának szempontjából is fontos a modern és minőségi vadgazdálkodás; „ott virágzik a vadállomány, ahol fenntartható vadászat van” – mondta a miniszterelnök-helyettes, aki egyben az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke.

Kovács Zoltán az Országos Vadásznapon, Gödöllőn, 2021. augusztus 28-án. Fotó: onewithnature2021-org

Azt mondta, hogy az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon méltó megtartásához rendezni kellett Magyarország vadászati ügyeit. Ehhez öt fontos intézkedésre volt szükség.

Az első az volt, hogy az országnak észszerű és életszerű fegyvertörvénye legyen; abból „lefaragták” a fölösleges bürokratikus terheket. Sikerült megalkotni Semjén Zsolt szerint a világ legjobb vadászati törvényét. Ez – mint kifejtette – elsősorban a vad védelmét szolgálja, és megőrzi a 3000 hektáros minimális területnagyságot, ezért a vadásztársaságok nem tudnak az átmenő vad lelövésére berendezkedni, így valódi vadgazdálkodást lehet folytatni.

Kovács Zoltán, a világkiállítás és az ahhoz kapcsolódó rendezvénysorozat lebonyolításáért felelős kormánybiztos arról beszélt, 98 ország zászlaja lesz ott az eseményen, amelynek részeként csaknem ezer programelem valósul meg.

A HUNGEXPO húsz napján hat nemzetközi konferenciát rendeznek, de a három vidéki helyszín mellett az ország minden szegletébe eljut a világkiállítás. Hozzátette, hogy a vadászatra jogosult 1500 szervezet 529 rendezvényt szervez.

A világkiállítás üzenetét eddig 64,3 millióan látták – fűzte hozzá a kormánybiztos.

(onewithnature2021.org)

Kiemelt képünk forrása: onewithnature2021.org

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre