A mentősök, akik Isten arcába néztek

A mentősök immár negyedik éve zarándokolnak el Mátraverebély-Szentkútra, mindig Lellisi Szent Kamill ünnepéhez kapcsolódóan, aki a mentősök és a betegápolók védőszentje. Július 17-én délután a Szécsénytől a kegyhelyig menetelő mentősök Istent dicsérő énekeket zengve érkeztek meg. Pifka Zsolt Nógrád megyei vezető mentőtiszt, szervező szerint szükséges a lelki feltöltődés ebben a hivatásban is. Csókay András idegsebész ugyancsak a burn out ellenszerét fedezte fel abban, ha Istennel tudjuk élni az életünket. Az egybegyűlteket Rétvári Bence államtitkár és György Alfréd, az osztrák és magyar kamilliánus rendtartomány provinciálisa köszöntötte.

Lelki feltöltődés

Az egészségügyben végzett munka különleges kapcsolaton alapul: a bizalom és a lelkiismeret találkozása. A beteg rábízza magát az egészségügyi dolgozó és a mentősök lelkiismeretességére. Ezért nem helyes pusztán csak klinikai esetként kezelnünk a betegeket. Szükséges az önzetlen odaadás és részvét az ápolók részéről. A zarándoklat azt a célt szolgálja, hogy ezt az empátiát és hivatástudatot az egészségügyi dolgozók még jobban elmélyíthessék magukban. Lelki feltöltődésről tehát van szó ezen a zarándoklaton – mondta el az eseményről Pifka Zsolt, Nógrád megye vezető mentőtisztje.

A mentősök negyedik alkalommal zarándokolnak el Mátraverebély-Szentkútra

Nógrád megye vezető mentőtisztje, Pifka Zsolt a zarándokok csapatában (jobbra). Fotó: Vasárnap.hu/Szennyes Krisztián

Arra a kérdésre, hogy ez a feltöltődés a koronavírus-járvány idején milyen segítséget jelenthet a mentős azt felelte: – Immár a harmadik hullámot követően vagyunk itt. Hálát adunk egy ilyen nehéz időszak után minden bajtársunkért, akik becsülettel helytálltak. A járvány megmutatta, hogy amit végzünk, az nem csupán egy foglalkozás. Az embernek többet kell adnia az önfeláldozásból. A betegápolóknak fontos többet adniuk a „hűvös betegellátásnál”. A lelki részre is figyelnünk kell. Azért, hogy ne égjünk ki, és hogy lelki szempontból is támaszt nyújthassunk a betegeknek, akikkel találkozunk – magyarázta a szervező.

György Alfréd kamilliánus a mentősök zarándoklatán 2021-ben. Fotó: Vasárnap.hu/Szennyes Krisztián

Isten arca látható a betegek tekintetében

– Nap mint nap megtapasztalom a belső gyógyulások erejét – osztotta meg személyes tapasztalatát György Alfréd, az osztrák és magyar kamilliánus rendtartomány provinciálisa. A kamilliánus szerzetes az ünnepi szentmise elején örömének adott hangot amiatt, hogy a karizmát nem lehet kalitkába zárni. A mentősökre célozva kijelentette: Szent Kamill szívének lüktetése érintette meg őket is, amikor védőszentjükké választották. A szívet újra kell serkenteni, ami nem csak fizikai élesztésre vonatkozik – mondta az előadó.

A szerzetes szónok a betegekért tenni akaró patrónus mondását idézte: „Legyetek olyanok, mint a virág, mely árasztja illatát, és mindenütt otthagyja az illatának a nyomát” – utalt ezzel a provinciális a mentősök szolgálatának jóságára és emberségére, amellyel feltöltik az szívét akikkel csak kapcsolatba kerülnek a munkájuk során. 

– Ezért jó, hogy itt vagytok, és feltöltődtök Isten szeretetének illatával, hogy ti magatok is illatossá váljatok – tette hozzá György Alfréd, aki emlékeztetett arra, hogy a Vöröskereszt elindítója éppen a kamilliánus szerzetesek ruhájára varrt jelet kölcsönözte az életmentő szolgálatuk megkülönböztetésére. A Solferinoi csata során a szerzetesek az ellenfelek életéért is küzdöttek.

– A tenyereteken hordozzátok a szíveteket, és legyetek Isten illatának és gyógyító jelenlétének hírnökei: jók, emberek, hívő keresztények! Szent Kamill szerint a beteg és a szenvedő ember Isten szeme fénye. Ha bele szeretnétek nézni Isten arcába, nézzetek arra, akit éppen ápoltok – bíztatta a kamilliánus a mátraverebély-szentkúti kegyhelyre elzarándokló mentősök zarándokcsoportját.

Rétvári Bence államtitkár köszönti a IV. Szent Kamill zarándoklat mentős résztvevőit Mátraverebély-Szentkúton, 2021-ben. Fotó: Vasárnap.hu/Szennyes Krisztián

Köszönet a mentős dolgozóknak

Az eseményen részt vett Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztáriumának parlamenti államtitkára. A IV. Szent Kamill zarándoklat résztvevőihez intézett szavaiban kifejezte háláját egyrészt Isten felé, másrészt azok irányában, akik az elmúlt másfél évben nagyon sokat segítettek a magyar embereken. Óriási leterheltséggel kellett a mentősöknek szembenézniük a vírusjárvány leküzdésében.

Az államtitkár idézte Olofsson Placid atya túlélési szabályainak egyikét: „könnyebb annak elviselni bármi nehézséget, akinek van kapaszkodója”. Rétvári Bence szerint Isten éppen ilyen kapaszkodót jelent, aki minden nehéz helyzetben erőt tud adni az embernek.

– Amikor azt érezzük, hogy a keresztényeket kirekesztés és kigúnyolás éri, ha a Jóistenhez fordulnak, nekünk újra a vallásszabadságért kell csatákat vívnunk. Mi azt szeretnénk, hogy Magyarországon akár a mentősök is elmondhassák, megvallhassák szabadon a hitüket – hangsúlyozta Rétvári Bence, aki szerint érdemes ezért a célért küzdeni szerte Európában.

Csókay András idegsebész professzor tanúságtétel közben a mentősök Szent Kamill zarándoklatán 2021-ben. Fotó: Vasárnap.hu/Szennyes Krisztián

 

Fontos a betegek lelke, foglalkozni kell vele

Csókay András idegsebész a mentősök zarándoklatának meghívott előadójaként elmondta, hogy a lelke mélyén ő mindig mentős maradt. – Az idegsebészeti munka során nem sok lehetőség adódik arra, hogy lelki dolgokról szó eshessen, pedig nagyon nagy szükség lenne rá. Ez a sebészi szakma nagy hiányossága. A viziteken rendszeresen tanúságot teszek Isten jelenlétéről, de valójában nem tudunk a betegek lelkével foglalkozni – mutatott rá a professzor.

Hozzátette, a lelki gyógyítást inkább a személyes tanúságtételei révén tudja végezni. Kiemelte a dekrisztianizálódott tudomány újraevangelizációjának szükségességét. – A büszke tudomány nem ismeri fel, hogy minden tudás Krisztustól ered, és Isten teremtette a világot. A tudomány nem tud teremteni, csak törvényszerűségeket ismer fel. Sajnos a mai tudomány istent játszik. Adott esetben pénzért, megbízásért hamis dolgokat terjeszt. 

Az idegsebész orvos a tudomány területén létező szellemi harc példájaként a sziámi ikrek szétválasztását hozta föl. A Jézus-imában kapott idegsebészeti ötleteinek és megoldásainak szakcikkeiben nem negedik megjelenni Jézus Krisztus nevét. Ha mégis benne lenne, nem hozzák le a szaklapok a tudományos tanulmányt. Legfeljebb abban az esetben, ha valamiféle „közös istenről” van szó.

– Az összes vallás közös istenéről beszélni hamis dolog, félreviszi az igazságot. Mi Jézus által megismertük a Szentháromság egy Isten belső természetét. A Szentháromságot nem, csak egy úgynevezett közös istent fogad el ma a tudomány. Tudomásul kell vennünk, hogy Isten az arcát Jézusban mutatta meg. Ezt nem viseli el a tudomány – szögezte le Csókay András.

A 2021. évi IV. Szent Kamilliánus mentős zarándoklat résztvevői. Fotó: Vasárnap.hu/Szennyes Krisztián

Burn out ellen istenkapcsolat

– A mentősök Szent Kamilltól ellesett lelkülete ma leginkább a kiégettség elleni harcban mutatkozik meg. A hívő ember a lelki terhelést át tudja adni Krisztusnak. Így megőrzi az örömét és a kreativitását, még abban a helyzetben is, ha egy kissé végeláthatatlannak tűnik a munkája. A nem hívő ember lehet, hogy felveszi magára a szenvedést, ám valamilyen földi élvezettel akar majd megszabadulni tőle. Ezzel azonban tönkreteszi a saját lelki és testi életét. A burn out-nak tökéletes legyőzője az Úr, ha együtt élünk Istennel. Ezért meg kell újítanunk imádságban a hitünket. Ha ez nem sikerül, a kiégett személyzet a betegek kárára van – magyarázta Csókay András, aki az Eucharisztikus Kongresszus hírnöki szolgálatát is ellátja. 

A képre kattintva galéria nyílik! Fotók: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

A képre kattintva galéria nyílik!

 

Ha Jézust kiiktatják a tudományból, az modern keresztényüldözés – Csókay András a Vasárnapnak

 

A kiemelt képen a mentős zarándokok menete látható Nógrád megye vezető mentőtisztjével, Pifka Zsolttal (j). Fotó: Vasárnap.hu/Szennyes Krisztián

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre