Csókay András: Amíg élek, mondom a Jézus-imát

Csókay András, Fotó: HírTv

„Uram, Jézus Krisztus, Isten Fia, könyörülj rajtam, bűnösön!” – csupán ilyen rövid a Jézus-ima, de hogy milyen nagy az ereje, azt az is bizonyítja, hogy Ferenc pápa a napokban arra kérte a hívőket: bármilyen elfoglaltak is, ezt ismételjék minél többször a nap folyamán. Csókay András idegsebész lapunknak elmondta, kisfia halála után ez az ima segített neki talpra állni, és ennek köszönhető a sziámi ikrek műtétjének sikere is.

Kitartani a szeretetben címmel tartotta meg Ferenc pápa az Apostoli Palota Damazusz udvarában az imádságról folytatott katekézisét. Ebben Pál apostol állandó imádságra buzdításából kiindulva az orosz zarándok lelki tapasztalatára utalt, aki az élet minden körülménye között igyekezett eleven kapcsolatban maradni az Úrral. Az orosz zarándok imája az

„Uram, Jézus Krisztus, Isten Fia, könyörülj rajtam, bűnösön!”

Ferenc pápa emlékeztetett arra, hogy az „orosz zarándok” lelki útja akkor kezdődik, amikor találkozik Pál apostol első tesszalonikai levelének soraival: „Imádkozzatok szüntelenül. Adjatok hálát mindenért!” Az apostol szava megérinti azt az embert, ő pedig azt kérdi magától, hogy miként lehetséges megállás nélkül imádkozni, hiszen életünk minden pillanatban darabokra töredezik, és nehéz mindig jól koncentrálni. Ebből a kérdésfelvetésből kiindulva kezdődik az ő keresése, ami elvezeti őt annak felismerésére, amit a „szív imádságának” mondanak, s ami lassanként

alkalmazkodik a légzés ritmusához, és kiterjed az egész napra. A légzés ugyanis soha nem szűnik meg, még ha alszunk, akkor sem, vagyis az imádság az élet lélegzete.

Ferenc pápa azt mondta, van olyan hevület az életben, mely nem szűnhet meg sohasem, mint a pogány templomokban őrzött szent tűz, mely megszakítás nélkül égett, és amit a papoknak kellett állandóan táplálni. A szentatya azt üzente: bennünk is szent tűznek kell lenni, mely állandóan ég, és ami ki nem aludhat.

A munka és az imádság nem zárja ki egymást

Emlékeztetett arra, hogy amikor Jézus azt mondja Mártának: az egyetlen igazán fontos dolog Isten meghallgatása, akkor Jézus nem akarja megvetni azt a sok szolgálatot, amelyet Márta végez. Ferenc pápa rámutatott: az emberi lényben minden bináris, vagyis kételemű. Testünk szimmetrikus, két karunk, két szemünk, két kezünk van, tehát még a munka és az ima is kiegészítik egymást. Az ima – amely mindennek a „lélegzete” – a munka létfontosságú háttereként marad meg, még azokban a pillanatokban is, amikor nem annyira nyilvánvaló. – Embertelen viszont annyira belemerülni a munkába, hogy már nem találunk időt az imára – jelentette ki a pápa.

 

Erőt adó és utat mutató ima

Megkérdeztük Csókay András agysebészt, hogy számára mit jelent ez az imádság, és mi mindenben segített neki élete folyamán. – A kisfiam halála kapcsán tanultam meg ezt az imát. Óriási segítséget nyújtott a talpra állásban. Marci egy epilepsziás roham miatt belefulladt a 20 centiméteres medencevízbe. Borzasztó tragédia ez egy családnak. Ennek ellenére sem vesztettem el a hitemet, de egyszerűen leállt az életem. Akkor tanultam meg igazán ezt az imát és ezt a fajta szemlélődést, 58 évesen – emlékezett vissza az agysebész. Mint mondta,

az ima által lettek olyan mély Isten-tapasztalatai, melyek továbbröpítették az életét.

– Nem csak, hogy fel tudtam állni a gyászból, de még nagyobb szakmai kihívásoknak voltam képes eleget tenni. A kisfiam halálának köszönhetem a sziámi ikrek műtétjének sikerét, mivel miatta tanultam meg ezt az imát.

Miközben ezt imádkoztam, akkor kaptam meg azt az öt idegsebészeti alapötletet, amivel a gyerekeket szét tudtuk választani.

– Amíg az ember él, lélegzik. És imádkozik. Ezt tényleg igazíthatjuk a légzéshez. Belégzésre azt mondjuk, hogy „Uram Jézus”, kilégzésre azt, hogy „könyörülj rajtam”. Ez a Jézus-ima alapja. A lényege pedig az, hogy egy olyan lelki mélységbe tudunk általa jutni, hogy ne csodálkozzunk, ha Isten-tapasztalatot kapunk! – mutatott rá Csókay András. Hozzátette, erre ugyan nincs százszázalékos garancia, de ha életünk folyamán kétszer vagy akár csak egyszer kapunk egy ilyen élményt, akkor mosolyogva élünk életünk végéig, akármekkora kínok, szenvedések érnek is minket.

Jálics Ferenc atya útmutatása

Csókay András kitért arra is, hogy szombaton, június 12-én temetik Jálics Ferenc atyát, Ferenc pápa egykori lelki vezetőjét. Mint mondta, ő a szemlélődő lelkigyakorlatok modern kori kifejlesztője volt. A szemlélődő lelkigyakorlatnak pedig a Jézus-ima az alapja, illetve – ahogy Ferenc pápa is mondta –, az orosz zarándok lelkisége. Csókay András szerint Ferenc pápa szerdai gondolataival talán Jálics Ferenc atyára is emlékezett közelgő temetése kapcsán.

 

Csókay András: A tudomány nem kereshet vetélytársat Istenben, mert akkor alulmarad

A hit mint inspiráció

(Forrás: Vaticannews.va; Kiemelt kép: HírTV)

Iratkozzon fel hírlevelünkre