Nincs olyan, hogy papi pedofília!

Az Abszolút legfrissebb adásában Puskás Balázs a szaléziak gyermekvédelmi felelőse volt Földi-Kovács Andrea műsorvezető vendége. Az új részben többek közt szó esett a papi felelősségről, a férfiak társadalmi szerepéről, valamint a katolikus egyház megtisztulásáról.

Puskás Balázs elmondása szerint a papi pedofília kategóriája, nem létezik. Elmondása szerint a pedofíliának nincs olyan vonása, ami a papi hivatást prejudikálná. Nincs olyan különleges attitűdje a papnak, ami miatt az ő pedofíliával más lenne. Hozzátette, hogy a pedofíliát vagy a fiatalkorúak megrontását egy dolog minősíti, ami a bizalmi viszony. Ennek értelmében minél közelebb van az áldozat a bántalmazójához, annál nagyobb arányban van kitéve a bántalmazásnak. Apák, nagybácsik , nagypapák, edzők, tanárok, papok… – ez a sorrend. Kiemelte: „A mutogatós bácsi a sarkon a legkisebb veszély.”

Puskás Balázs
Gyenge emberek, nehéz idők…

A Szalézi Szent Ferenc Társaság gyermekvédelmi felelőse szerint az identitásukban erős férfiak hiánya szül vélt és valós szexuális problémákat. Emiatt szétvált a férfi társadalom, és komoly identitásproblémák léptek fel. Ugyanakkor a politikai érdekcsoportok is támadás alá vették az egyházat, az elmúlt húsz évben történtek miatt,  néhol jelentősen túl is lihegik – véli Puskás Balázs, hozzátette:

„A társadalom átalakítására irányuló kísérlet is folyik, ami a hagyományos családképet elavultnak tartja. Azt gondolják, hogy a társadalmunk sokkal sikeresebb lesz, ha felbontjuk azokat a struktúrákat, amikre évezredek óta a sikeres társadalmak épültek.”    

Ha jön egy áldozat, akinek – mondjuk egy papi személy – tönkreteszi az életét, és ő az elöljárókhoz fordul, akkor nekünk az kell legyen az elsődleges feladatunk, hogy foglalkozunk vele. Magunkhoz öleljük és felszabadítjuk benne azokat a potenciálokat, amelyek képessé teszik őt a gyógyulásra – fogalmazott a gyermekvédelmi felelős.

Puskás Balázs elsődleges célnak tekinti, hogy az egyházunk, a katolikus egyház megtisztuljon, ezért a célért dolgoznunk kell, mert mi nem tudunk úgy evangelizálni, hogy közben ott a batyunkban, hogy nem vagyunk együttérzők az áldozatokkal, problémás a kommunikációnk, vagy hogy nem vagyunk kellően transzparensek. 

Elmondása szerint a kisközösségek szintjén kell összefognunk a keresztény értékek megtartása érdekében:

„Azokat az értékeket, amelyeket otthon elmondok a lányomnak, a fiamnak, fontos, hogy máshol is hallja olyan emberektől, akikre felnéz: a barátaitól vagy a barátainak a szüleitől. A családjainkat kell erősíteni, meg a kisközösségeinket!”

A teljes adást itt tekintheti meg: 

Földi-Kovács Andrea műsorának korábbi adásait itt találja. Az Abszolútról írt cikkeinket ide kattintva olvashatja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre