Szijjártó Péter szerint egyes újságíróknak nem válna hátrányára egy-két hittanóra

Szijjártó Péter a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség által szervezett est vendége volt, amelyen szóba került Orbán Viktor miniszterelnök esete, amikor templomból kijőve akartak interjút kérni tőle. A külügyminiszter – bár még nem került ilyen szituációba – úgy gondolja, hogy talán a lelki üdvükre válna azoknak a templom közelsége, akik ilyen helyzetben akarják kérdezni. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter volt a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) új, fiataloknak szóló közéleti rendezvénysorozata, a Kerkai Jenő Estek első vendége. A miniszterrel folytatott beszélgetés első részében hangsúlyos szerepet kapott a keresztény politikusok közéleti szerepvállalása és ennek kapcsán felmerült az az esemény, amikor Orbán Viktor miniszterelnököt a reggeli rorátéról kijövet próbálták meginterjúvolni. 

Az est háziasszonya, Földi-Kovács Andrea felidézte, hogy egyesek szerint az, ha egy politikus, kormánytag felvállalja a kereszténységét, az valami képmutató vallásosság, amivel az illető a népszerűségre hajt. A külügyminiszter elmondta, hogy bár ő még nem élt át ilyen „élményt” templomból kijőve, de megvan a véleménye azokról, akik hasonló helyzetben akarnák megállítani a kérdéseikkel. 

„Szerintem ezt elég nekünk annyival elintézni, hogy mindenki magából indul ki. Aki azt gondolja, hogy a másik vallásossága, vagy értékvilága képmutató, az valószínűleg ezt éli meg belül. Engem ugyan még nem kérdeztek a templomból kijőve, de a lelki üdvükre válna azoknak a templom közelsége, akik a kérdéseikkel szeretnének megállítani. Szerintem egy-két hittanóra nekik se válna a hátrányukra, lehet, hogy egészen másként látnák a világot” – jelentette ki Szijjártó Péter. 

A kép forrása: Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (mkdsz.hu)

A tárcavezető, mint egykori szóvivő, kitért arra is, hogy úgy véli, az elmúlt tíz-tizenkét évben a korrektségnek a nagyon minimális szintje is teljesen relatívvá vált.

 „2002-ben lettem parlamenti képviselő – tehát most már több mint 20 éve – és közben változó intenzitással foglalkoztam a munkámból fakadóan médiával való kapcsolattartással. Szerintem most exponenciális hanyatlásban van az a minimális korrektségi szint, amit korábban mindenki tiszteletben tartott” – mondta. 

„Tíz-tizenkét éve, egy templomból kijövő politikus zaklatása még generálisan a »no go« kategóriájában volt. Ma már jól láthatóan ezek a fajta vörös vonalak, ezek az erkölcsi visszatartó gátak teljes mértékben leomlottak” – fejtette ki a külügyminiszter. 

A címlapképen: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Harrach Péter, országgyűlési képviselő, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke az első Kerkai Jenő Esten. Fotó: MKDSZ

Iratkozzon fel hírlevelünkre