Lelkigyakorlat-sorozatot indít a Mária Rádió AlmáDialógus címmel

Az előadókról, a helyszínről és a témákról Szabó Tamás, a rádió elnöke nyilatkozott.

– Hogyan jött a lelkigyakorlat ötlete? 

– A találkozások és az együttlétek a családi élet természetéhez tartoznak. Állandóan hallom a Mária Rádiós családban, hogy milyen jó volt együtt zarándokolni, vagy elvonulni. S legyenek ilyenek. Biztos ezért kaptunk (szerintem a Szentlélektől) egy ideát: tartsunk rendszeresen, akár havonta lelkigyakorlatokat. Elsősorban nekünk, de ne csak magunknak. S ahogy a nagyanyám szokta mondani, látja az Isten a szükséget, küldi a segítséget. Először is lett egy új hely: a Ciszter Rekreációs Központ Balatonalmádiban. Itt 2021 nyara óta cursillokat szoktunk tartani. S arra kaptunk ötletet, hogy itt tartsunk lelki gyakorlatokat. Ezekre pedig hívjuk meg azokat előadónak, akiket nagyra értékelnek, szívesen hallgatnak az emberek. S legyünk nyitottak az ökumené felé. Szép idea, nem? S íme: 2023-ban szinte minden hónapban lesz lelkigyakorlat Almádiban, amit AlmáDialogusnak neveztünk el. Látjuk is, hogy van rá igény, hiszen a januári alkalomra már be is teltek a helyek mindössze néhány nap alatt. 

– Kik lesznek a lelki vezetők? 

– Január végén Hofher József jezsuita, februárban Schindler Mátyás bajai plébános, márciusban Bese Gergő atya, áprilisban Papp Miklós gk. atya, májusban Gáncs Péter evangélikus püspök, júniusban Farkas István (Lupus) piarista, szeptemberben Kocsis Fülöp gk. metropolita, októberben Steinbach József református püspök, novemberben Székely János rk. püspök, decemberbe Varga László rk püspök tart lelkigyakorlatot. 

– Mi lesz a tematikája a lelkigyakorlatoknak?

– Az egész dialógus Almádiban a békéről fog szólni: Béke önmagunkkal, környezetünkkel, a teremtett világgal és béke Istennel. S ha igazolódik, hogy ez sem emberi mű, ahogy a Mária Rádió sem az, akkor minden évben megszervezi mindezt a Mária Rádió. Mert ennek révén is alapvető feladatunkat teljesítjük, hogy terjedjen Isten szava. 

– Miért éppen Balatonalmádi lett a helyszíne?

– S miért Almádiban? No nem azért, mert én ott lakom. Még csak nem is azért, mert itt van egy kiváló hely. Hanem azért, mert a családok zarándok és búcsúhelye lesz Almádi. Erre van rendelve – úgy érzem az égiek által – mert itt a Szent Imre templom és a mellette lévő Szent Jobb kápolna őrzi a magyar Szent Család ereklyéit. S a magyar Szent Család történelmi művének ez a tartalma: a keresztény Magyarországnak van jövője. A családok tudják megőrizni a hazát, ha keresztények lesznek. Ezt segíti az AlmáDialógus. Szeretettel hívunk mindenkit, tartsanak velünk valamelyik lelkigyakorlaton. A havi témát és előadókat honlapunkon lehet megtekinteni.

(Forrás, fotó: Mária Rádió)

 

AlmáDialógus – lelkigyakorlatok Balatonalmádiban a Ciszter Rekreációs Központban (CRK) 2023

Iratkozzon fel hírlevelünkre