Gyurcsány „úgy festett, mint egy Gazprom-középvezető”

Érdemes felidézni, hogy Gyurcsány Ferenc, miközben jó ellenzékihez híven kritizálja a kormányt, és vele együtt Orbán Viktor keleti politikáját, mit tett miniszterelnöksége idején, amikor szó szerint mindent feladva, elvtelenül hízelgett az oroszoknak, de a legtöbb, amit kaptunk cserébe, az egy könyvtár, meg egy fél gyár Cseljabinszkban. 

Gyurcsány Ferenc olyan mértékű hódolattal viszonyult Putyinhoz és Oroszországhoz, hogy emiatt időnként már az orosz sajtó is lesajnáló megjegyzésekkel illette őt – idézi fel a V4NA a tizenöt évvel ezelőtti állapotokat.

Mint írják: „hiába tett kisebb-nagyobb gesztusokat hosszú éveken keresztül Putyinnak és az orosz gazdasági élet legnagyobb szereplőinek, a legnagyobb eredmény, amit felmutathatott, talán a szovjet műkincsgyűjtő egységek által 1945-ben elrabolt, majd visszakapott sárospataki könyvtár sikertörténete.”

Gyurcsány oroszországi látogatásain nem győzte hangsúlyozni, „kevesebb múltat és több jövőt”, hogy Magyarország és Oroszország között semmiféle ideológiai-történelmi ellentét vagy feszültség nincs. Felidézte, hogy az ’56-ban történtekért Oroszország, természetesen, a legkisebb mértékben sem felelős, sőt „Magyarország üzent hadat a Szovjetuniónak”, így mintegy felmentve a Vörös Hadsereget a 45 éves magyarországi megszállás terhe alól.

Ellenben előszeretettel hangsúlyozta a kommunizmusra még sokkal közelebbről emlékező Európában, hogy „Oroszország nélkül nem lehet rend a világon, nem lehet nyugalom Európában.”

Az orosz sajtó több ízben, lesajnálóan nyilatkozott Gyurcsány személyéről. Mikor a bukott miniszterelnök Szocsiba látogatott, Putyin rezidenciájára, a Kommerszant hasábjain a következő tudósítás jelent meg:

„A magyar miniszterelnök láthatóan nagyon idegesen viselkedett, idegessége hol túlzott lelkesedésbe, hol álspontánnak tűnő megjegyzésekbe és szóáradatba csapott át. »Meg akarjuk érteni Oroszországot«– mondta lelkesen Gyurcsány Ferenc, majd úgy tett, mintha a nyelvébe harapott volna. Legalábbis kidugta a nyelvét, rázárta a fogait, majd olyan arckifejezést öltött, mintha a nyelvébe harapott volna.”

Andrej Kolesznyikov, a Kommerszant munkatársa úgy fogalmaz: Gyurcsány úgy festett, mint egy Gazprom-középvezető, aki arról álmodik, hogy egyszer vezető pozícióba kerül a cégnél. Mint „egy egyszerű […] fickó, aki pontosan 50 évvel Magyarország szovjet megszállása után, most a Gazprom megszálló erőinek adta át hazáját az összes stratégiai jelentőségű transzeurópai gáztároló- és gázelosztó hálózattal együtt.”

Az utánpótlásról nem megfeledkezve, Gyurcsány Ferenc gondoskodó szülőként kijelentette, hogy mivel felesége, Dobrev Klára nagy rajongója az orosz kultúrának és a nyelvnek, „a gyerekekkel megegyeztünk, hogy az angol után orosz vagy kínai nyelvet tanulnak. Vagy még jobb, ha mindkettőt.”

Forrás: V4NA

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre