Nem indulhat az olimpián a transznemű gátfutó

Cece Telfer tesztoszterinszintje magasabb, mint amivel még indulni lehet a női versenyeken.

Az Origo beszámolója szerint az idén megrendezésre kerülő tokiói olimpián nem szerepelhet Cece Telfer, transznemű női atléta. Az amerikai női gátfutó csapat tagjának tesztoszeronszintjét nem találta megfelelőnek az Atlétikai Világszövetség (IAAF). A transznemű női sportolókkal szemben állított követelményeinek nem tudott megfelelni a 26 éves, biológiai neme szerint férfi. 

A már transznemű nőként élő Cece Telfer akkor vált „világhírűvé”, amikor könnyedén és óriási fölénnyel nyerte meg a 400 méteres női gátfutást. A 2019-ben rendezett versenyen a számban versenyző női sportolókkal szemben tudott diadalmaskodni. A „győzelme”, valamint az a tény, hogy női versenysportban való részvételre jogosító engedélye van, rögtön felháborodást váltott ki szerte a világon.

Az Atlétikai Világszövetség által előírt maximális tesztoszteronszintet Telfer nem tudta teljesíteni. A literenként 5 nanomolnyi férfi hormonszintet az olimpiai játékok előtt 12 hónapon keresztül tartania kellett volna. Erre lett volna szüksége ahhoz, hogy a női csapatban versenyezhessen.

 

(Origo)

Kiemelt képünk forrása: Unsplash

Iratkozzon fel hírlevelünkre