Nincs férfi-nő nem, ezt a hazug skatulyát mi találtuk ki

Emily Quinn interszex aktivista a TED-en tartott előadásában kitért a saját nemi szervein túl arra is, hogy ezt a férfi-nő kettősséget az ember „építette fel”. Pedig ez a skatulya valójában nem is létezik.

Nőnek nézek ki, nőként öltözködöm, van hüvelyem is. De vannak golyóim is.

– kezdi előadását a TED-en Emily Quinn interszex aktivista.

A meghökkentő nyitás után Quinn hangsúlyozza, neki nem könnyű a nemi szerveiről beszélni, még akkor sem, ha a színpadon ezt teszi, mivel ő férfi és nő is egyben. XY kormoszómákkal született, heréi vannak, de nincsen méhe. A tizenhárom perces monológ célja, hogy bebizonyítsa, téves az a prekoncepció, hogy csak férfiak és nők léteznek biológiailag.

„Az embereket besoroljuk nemi szerveik alapján”

Pedig semmit sem jelent, mi van a lábaink között. Szerinte sokkal fontosabb, hogy jólelkű, kedves, vicces vagy okos az ember. A társadalom skatulyákba sorolja az embereket nemi szerveik alapján, ezzel előre eldöntve hovatartozásukat és az egymáshoz fűződő viszonyukat. Itt semmi sem fekete és fehér.

A rögtönzött biológia óra egyik csúcspontján részletezi, hogy a szerveken túl vannak kromoszómáink, valamint ivarmirigyeink, úgy mint petefészkek és herék. Ezen kívül hormonháztartásunk, hormonreakciónk és olyan másodlagos nemi jellegek, mint a testszőrzet és a mell. Szerinte a biológiai nemeket ez a hét tényező befolyásolja.

XY

Alapos elemzést kaphatunk az előadás során az X és az Y kromoszómák számát és variációját illetően is, egészen odáig pörgetve a gondolatmenetet, ha egy petefészekrákos nő petefészkét eltávolítják, akkor a fenti logika mentén már nem számít nőnek, mert nincs petefészke.

Két százalék – 150 millió fő

Állítása szerint a Föld teljes lakosságának két százalékát teszik ki azon emberek, akiknél „valami nincs rendben”. Ez ugyanannyi embert jelent, mint ahányan vörös hajjal élnek: 150 millió főt.

A meghökkentő állításokban gazdag előadás egy pontján majdnem el is sírja magát Quinn „kisasszony”, mivel gyermekkora óta ellen tudott állni a felesleges műtéteknek és az erőszakos orvosi beavatkozásoknak. De hangsúlyozza, egyetlen interszexuális ember sem menekülhet az érzelmi terror elől azzal, hogy a társadalom többsége megpróbálja elfedni létezésüket.

Ezt a kettősséget, ezt az egész hazug férfi-nő kettősséget mi magunk építettük fel. De nem muszáj léteznie.

– zárta az előadását.

Kiemelt képünk forrása: Unsplash

Iratkozzon fel hírlevelünkre