Biden: A fehér felsőbbrendűség veszélyesebb, mint az ISIS

Joe Biden, az Egyesült Államok 46. elnöke Tulsa-ban mondott beszédet, egy 100 évvel ezelőtti, rasszista indíttatású tömegmészárlás kapcsán tartott megemlékezésen számolt be a V4NA.

A fehér felsőbbrendűségből fakadó terrorizmus halálosabb fenyegetés, mint az Iszlám Állam, az Egyesült Államokra nézve. Joe Biden hírszerzői forrásokra hivatkozva elmondta, nem az ISIS vagy az Al-Kaida a legveszélyesebbek, hanem az a fehér felsőbbrendűség, mely 1921-ben Tulsa-ban tömegmészárláshoz vezetett.

A déli Oklahoma államban található Tulsa egyik negyede, a Greenwood körzet úgy volt ismert az 1920-as évek elején, mint a „fekete Wall Street”. A helyi lakosok a mai napig azt mondják, az volt a kerület aranykora. Jól menő üzleteket, mozikat, fodrászatokat vittek fekete tulajdonosok. Az akkor még elnyomott fekete lakosság felvirágoztatta a városrészt, mely akkor még rendkívüli jelenség volt.

Ez az időszak volt a Ku-Klux-Klan működésének csúcsa is, így egyetlen szikra elegendő volt egy komolyabb konfliktus kirobbanásához.

Joe Biden beszédében az Egyesült Államok belbiztonsági miniszterének, Chad Wolfnak a nyilatkozatára utalva hozhatta ezt az erős összehasonlítás. Wolf a kongresszus tagjainak 2020 szeptemberében monda, hogy a fehér felsőbbrendűség „a legkitartóbb és leghalálosabb fenyegetés” az Egyesült Államokra. 

Forrás: V4NA

Kiemelt kép: MTI/AP

Iratkozzon fel hírlevelünkre