Ausztria felfüggesztette az iszlám-térképet

Ausztriában ideiglenesen felfüggesztették a politikai iszlám térnyerése elleni program egyik elemét, a világhálón is elérhetővé tett úgynevezett iszlám-térképet. A beszámoló szerint nem a támadások miatt, hanem mert technikai módosításokat hajtanak végre az oldalon.

A konzervatív néppárti Susanne Raab integrációs miniszter múlt héten mutatta be újságírók előtt a politikai iszlám ellen meghirdetett programot, annak keretében pedig az ország úgynevezett iszlám-térképét. A térkép átfogó képet ad az Ausztriában tevékenykedő muzulmán szervezetekről, egyesületekről, hitközségekről és az őket képviselő fontosabb személyekről, illetve irányultságuk, kapcsolataik besorolásáról, továbbá rávilágít egyes szervezetek összefonódásaira a politikai iszlám ideológiájával, szervezeteivel és hálózatával.

Halálos fenyegetések sora

A tárcavezető azóta – elsősorban közösségi médiaplatformokon – több halálos fenyegetést is kapott, a Muzulmán Ifjúság Ausztria (MJÖ), az osztrák iszlám hitközösség ifjúsági szervezete feljelentést helyezett kilátásba ellene. Az Európa Tanács is felszólította Ausztriát, hogy vonja vissza a térképet.

Időközben a szélsőséges jobboldalinak nevezett osztrák identitárius mozgalom tagjai figyelmeztető táblákat helyeztek ki Bécs több mecseténél, “Vigyázat! Politikai iszlám a közeledben” felirattal és az iszlám-térkép weboldalának elérhetőségével. Mások mellett a radikális Tewhid mecsetnél is, ahol a későbbi négyszeres terrorista gyilkos, a rendőrök által lelőtt Kujtim Fejzulai is radikalizálódott. Az észak-macedóniai albán családból származó osztrák Kujtim Fejzulai tavaly november 2-án négy embert megölt és huszonhármat megsebesített Bécs belvárosában.

Elfogadhatatlan, hogy szélsőséges csoportok visszaéljenek a politikai iszlám elleni legitim harccal. Feladatunk, hogy továbbra is következetesen fellépjünk mindenféle szélsőséges megnyilvánulás ellen, érkezzen az a szélső jobbról vagy a radikális iszlamizmus oldaláról.

– nyilatkozta Raab

Az iszlám-térkép tudományos vezetője, Edvin Aslan is elhatárolódott az akciótól, és hangsúlyozta, a térkép felfüggesztésének pusztán technikai okai vannak, és hamarosan újra elérhető lesz a világhálón.

Nem engedjük, hogy tudományos munkánkat jobboldali szélsőséges irányzatok képviselői vagy éppen iszlamista fenyegetések semmisítsék meg

– hangsúlyozta Aslan.

Amint megtörténtek az informatikai változtatások, a projekt újra online elérhető lesz

– tette hozzá.

Iratkozzon fel hírlevelünkre