Munkahelyet és otthont teremtett a Hungary Helps – szíriai projektvezető a Vasárnapnak

Homsz Szíria Michael Hdeeb újjáépítés keresztények Hungary Helps

Homsz volt az első nagyobb szíriai város, amit megszálltak az iszlamisták, majd az évek alatt teljesen romba döntötték annak keresztény negyedeit. A magyar kormány jóvoltából a szíriai városba egyre több keresztény család térhetett vissza a helyrehozott otthonába. Ez ügyben Jean Abdo Arbach homszi görögkatolikus püspök köszönőlevelet is írt a magyar miniszterelnöknek. A Hungary Helps program keretén belül szinte mindegyik felekezet kedvezményezettje volt az újjáépítési projektnek. Ennek kapcsán kérdeztük Michael Hdeebot, a szír ortodox egyház homszi felújítási program projektfelelősét.

– Mit tud Magyarországról?

Megmondom őszintén, hogy a háború előtt nem sok mindent tudtam. Fiatalkoromban Szíriából sok fiatal ment Magyarországra továbbtanulni, és az ő elmondásuk szerint a magyar rendes, dolgos nép, közvetlen és barátságosabb a nyugat-európaiaknál. Inkább a keleti kultúrát és mentalítást képviselik. Az elmúlt években viszont Magyarország sokat tett értünk, keleti keresztényekért. Ismeretlenül támogatott minket, hogy újrakezdhessük az életünket. Ezért én is és szerintem sok szíriai ember utánaolvasott a magyarok történelmének, és követjük az ország híreit. Azt is tudom, hogy

Orbán Viktor magyar miniszterelnököt az európai keresztények egyfajta hősként, vezetőként tartják számon. 

– Ön szerint a magyarok miért tartották fontosnak, hogy megsegítsék a szíriai keresztényeket? 

Úgy vélem, hogy Magyarország felismerte a keleti keresztények megmaradásának fontosságát. A legtöbb nyugati ország a migrációt támogatta, de a magyar kormány a helyben maradás politikáját követte. Szíriában sok városban, azon belül Homszban is segített a keresztényeken. Szerintem a magyarok minden keresztény közösséget fontosnak tartanak, és azon vannak, hogy ezek fennmaradjanak, bárhol is éljenek a világban. Isten áldja meg őket ezért. 

– Hogyan zajlott a keresztény házak felújítása?

Voltak olyan ingatlanok, amiket tulajdonosai már elkezdtek felújítani, más ingatlanoknál helyi karitatív szervezetek adománygyűjtéséből indult meg a helyrehozás. Az utóbbi esetben mi is bekapcsolódtunk a szervezetek munkájába, és anyagilag támogattuk őket, és voltak olyan lakások, amiket teljes egészében mi építettünk újjá.

A magyar állam segítségével a mi csapatunk 42 lakást tudott helyrehozni.

Homszban nem csak mi, szír ortodoxok, hanem szinte az összes keresztény egyház kapott anyagi támogatást a Hungary Helps programtól. Természetesen a felújítási munkálatok nem értek véget, hiszen Homsz keresztény negyedeinek többsége romokban van. A Magyarországtól kapott támogatás egy része a szíriai ortodox egyházhoz került. Majd a költségvetés és az alapos felmérések után megtervezték a kivitelezést. A homszi püspök kollégámmal együtt kinevezett a projekt felügyelőjének. Az egyház biztosította az anyagi hátteret, mi meg hozzáadtunk a tudásunkat és a munkánkat. A mi feladatunk volt a szakembereket ellenőrizni, a logisztikát megoldani, illetve kapcsolatot tartani a kedvezményezetekkel.

– Milyen visszajelzések érkeztek a kedvezményezett családoktól? 

Természetesen mindenki nagyon örült és hálás volt. Én is közéjük tartozom. A háborúban nekem is el kellett hagyni Homsz Hamadiyeh negyedét, és családommal Szadad városába menekültünk. Viszont onnan is mennünk kellett az iszlamisták támadásai elől. Végül visszatérünk Hamadiyeh negyedbe. Miután visszatértünk a lakásunkba, egyből elkezdtem dolgozni. Burkoló a szakmám, ezért felfigyeltek rám, és becsatlakoztam a keresztény lakások helyreállításának projektjébe. Az egyház alkalmazott engem, és elkezdtük a munkálatokat.

– A magyar támogatás milyen hatással változtatta meg az emberek életét?

A legtöbb családfő nemcsak a házát, hanem munkahelyét, műhelyét vagy boltját is elveszítette. A szakemberek eszközök és alapanyag hiányában nem tudtak munkát vállalni. Ezért először az volt a legfontosabb, hogy munkahelyet teremtsünk. A kis- és családi vállalkozásoknak új eszközöket vásároltunk, és helyreállítottuk az üzleteiket. Majd őket alkalmazva elkezdtük a keresztény családok otthonait a helyrehozni. A Hungary Helpsnek köszönhetően újraindultak a családi vállalkozások, és bevonásukkal otthont teremtettünk a hazatérő családoknak. Voltak olyan szakemberek, akik olyan jó anyagi helyzetbe kerültek, hogy saját maguknak újították fel a lakásukat, és nem volt szűkségük a támogatásra, így újabb családokon tudtunk segíteni. 

– Milyen típusú családi vállalkozásokat támogattak?

Elsősorban olyanokat, amelyek részt tudtak venni az újjáépítésben. Kőműves, üveges, festő, asztalos szakemberek műhelyeit hoztuk helyre, hogy minél hatékonyabban tudjuk újjáépíteni Homsz keresztény negyedét. Ezeknek az embereknek esélyt adtunk, hogy újrakezdjék az életüket és fenn tudják tartani a családjukat. Van olyan kisvállalkozó, aki már a második üzletét nyitotta meg, és már maga is embereket tud alkalmazni. 

– Mennyire volt számottevő a magyar támogatás a keresztény családok életében? 

A Hungary Helpsnek köszönhetően több száz család tudott hazatérni és új életet kezdeni Hamadiyehben. Amikor én először visszatértem, az egész negyedben csak tíz család lakott. A romoktól nem lehetett látni, hogy hol futnak az utak. A házak többsége teljesen lakhatatlan volt. A mi családunk először sátorban lakott közvetlenül a házunk mellett addig, míg az egyház lakhatóvá tette az otthonunkat.  A hazatérő családok először az utcákról vitték el a romokat, majd utána láttak neki az otthonaik rendbetételéhez. Most már teljesen más képet alkot a negyed.

Hamadiyeh lakosságának több mint fele hazatért, az üzletek többsége kinyitott. Visszatért az élet Homszba.

– A szíriai népnek milyen segítségre lenne még szüksége?

Az élet nagyon nehéz most Szíriában. Korábban több humanitárius támogatás érkezett az országba. Sőt sok család úgy vélte, nem kell több élelmiszercsomag, hanem inkább munkahelyek elősegítését kérték az adományozó szervezetektől.  

Most viszont se élelmiszer, se gyógyszer, se munkalehetőség nincs az embereknek.

Ezért is nagyon fontos és hasznos a Hungary Helps program, mert munkát és munkaeszközt adott a szakemberek kezébe. Azt kérném a magyar államtól, hogy továbbra is ilyen hasznos projekteket támogasson, amik nemcsak az újjáépítést célozzák meg, hanem a munkahelyteremtésben is segítenek. Hiszen így a családok nem szorulnak segélyekre. A másik probléma az embargó, ami miatt, nincs megfelelő élelmiszer-, gyógyszer- és fűtőanyag-ellátása az országnak. Vannak árva gyerekek, özvegyasszonyok és idős, egyedül maradt emberek, akik nem tudnak dolgozni. Őket továbbra is el kell látni, különben azok is elhagyják Szíriát, akik az elmúlt években nem tették meg. A fiataloknak viszont munkát kell adni, mert különben ők is külföldön keresik a boldogulásukat. A harmadik fontos dolog az oktatás. Bár Szíriában a felősoktatás is díjmentes a diákok számára, viszont a tanuláshoz szükséges könyvek, füzetek és a tömegközlekedés költségeinek fedezése erősen megterheli egy szíriai család anyagi helyzetét. Akinek három gyereke van, annak az egész havi fizetése sem elég ezeknek a költségeknek a fedezésére.

 Mit tud tenni ez ügyben Magyarország?

A legfontosabb a gazdasági embargó feloldása. Tisztában vagyok azzal, hogy Magyarország nem tudja befolyásolni az amerikai politikát, de a magyar újságírók és médiumok el tudnák juttatni a szíriai nép üzenetét és fájdalmát. 

Elég volt az embargókból és szankciókból, amikkel a szíriai népet büntetik.

A nyugati vezetők ezekkel az intézkedésekkel nem a szíriai kormánynak ártanak, hanem minket, egyszerű szíriai állampolgárokat szankcionál. Mi nem kérünk segélyt és támogatást, csak oldanák fel az embargót, ami megkeseríti az életünket.  

– Magyarország megtette ennek érdekében az első lépést, és konzulátusi szinten újranyitotta a damaszkuszi nagykövetségét.

Ez egy nagyon fontos lépés a két ország életében. Bízunk benne, hogy a többi európai ország is követi Magyarország példáját, és helyreáll Szíria diplomáciai kapcsolata az többi európai állammal. Csak ismételni tudom magam. A médiumokban dolgozónak nagy felelősségük lehet abban, hogy valós képet alkossanak Szíriáról. Remélem önön kívül más újságíró is megkeres minket, hogy személyesen megbizonyosodjon arról, milyen súlyos problémákat okoznak a szíriai népnek a nyugati országok által elrendelt szankciók. Jómagam egyházi alkalmazott vagyok, jó fizetéssel, de ahhoz, hogy fenn tudjam tartani a családomat, másodállást kell vállalnom. A háború előtt a szíriai keresztények jól éltek. Többségük értelmiségi vagy szakember volt. Nem volt semmi gondjuk. A szíriai gazdaság, ipar és kereskedelem jelentős része a keresztények kezében volt. Most viszont elveszítettünk mindent, és még esélyt sem adnak az újrakezdésre.

A szíriai keresztényekről bővebben itt olvashat.

Kassab Adonis

Homszi püspök: A Hungary Helps Szíriában megerősítette a kereszténységet

Köszönetet mondanak a magyaroknak a háború sújtotta Szíriából

Hat év után hazatérhetnek falujukba az elűzött szíriai keresztények

Kiemelt képünk Michael Hdeeb a Szír Ortodox Egyház homszi felújítási program projektfelelőse. Forrás: Vasarnap.hu/Kassab Adonis

Iratkozzon fel hírlevelünkre