Az EU-intézmények szivárványszínekbe öltöztek a homofóbia elleni világnap alkalmából

Az Európai Parlament balliberális többsége genderügyben is nyomás alá helyezi az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságot.

Május 17-én, hétfőn ünnepelték homoszexuális személyek világszerte a homofóbia, transzfóbia és bifóbia ellenes világnapot, hiszen  1990-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezen a napon törölte a homoszexualitást a betegségek közül. A korábban csupán az LMBTQ-emberek számára ismert nap idén, a koronavírus-járvány kellős közepén óriási figyelmet kapott, így az is értesülhetett a „jeles napról”, aki egyébként a háta közepére sem kívánta azt. Portálunk is beszámolt róla, hogy a stuttgarti rendőrök egy LMBTQ-zászlóval harcoltak a bűnözés ellen, de az IKEA is nagyszabású akciót szervezett a nap alkalmából. A svéd cég szivárványos zacskókat hozott forgalomba, és az abból befolyt összeggel a Háttér Társaság nevű LMBTQ-lobbiszervezetet szeretné támogatni.

A Magyar Nemzet számolt be róla, hogy a világnapon az EU intézményei is szivárványszínekbe öltöztek, a balliberális többségű Európai Parlament (EP) képviselői pedig ezúttal annak érdekében szólaltak fel, hogy az unió jogállamisági eszközeit az LMBTQI-közösség érdekében élesítsék. Az EP rendezvényére Magyarországról és Lengyelországról kizárólag kormánykritikus szakértőket hívtak meg.

„Az Európai Bizottság minden egyes tagállamban vizsgálja az LMBTQI-közösség helyzetét, az uniós jogszabályok, illetve EU-finanszírozta projektek végrehajtásánál ugyanis maximálisan tiszteletben kell tartani a diszkrimináció-mentesség elvét”

– fogalmazott Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős biztosa az EP LMBTQI-jogokkal foglalkozó munkacsoportjának tegnapi eseményén, amit a homofóbia, a transzfóbia, a bifóbia és az interfóbia elleni világnap alkalmából tartottak. A politikus elfogadhatatlannak tartja, hogy egyes tagállamokban (utalva itt például Lengyelországra) LMBT-mentes övezetek működnek, máshol pedig kampányt folytatnak a gender-ideológia ellen. Dalli szerint a bizottság elvárja a tagállamoktól, hogy a tavaly ősszel meghirdetett uniós LMBTQI-stratégia alapján saját cselekvési tervekkel álljanak elő az esélyegyenlőség érdekében.

Szivárványszínekben pompázó intézmények

Az MNO arról is beszámolt, hogy az EU-intézmények is szivárványba öltöztek a világnap alkalmából, többek között az uniós parlament és bizottság brüsszeli épületeire is felhúzták az LMBT-lobogót. Minderről Von der Leyen büszkén számolt be egy Twitter-bejegyzés keretében:

Az Európai Bizottság elnöke azt írta, az Európai Unióban mindenkinek szabadon kellene élnie és szeretnie. A Magyar Nemzet korábban cikkezett róla, hogy a bizottság kiemelt hangsúlyt fektet a gendernek munkaprogramjában: tavaly év végén épp Helena Dalli volt az, aki kilátásba helyezte az uniós források melegjogi feltételekhez való kapcsolását. Noha a biztos asszony a hétfői rendezvényen már nem ismételte meg ezen tervet, mások megtették helyette: a jelen lévő, kivétel nélkül baloldali és liberális EP-képviselők szerint egyértelmű, hogy

az EU jogállamisági eszköztárát az alapvető jogok, így az LMBT-személyek védelmére (is) kellene használni.

Magyarország ismételten a célkeresztben

Az EP eseményén Michal Šimečka szlovák liberális EP-képviselő – az uniós kifizetéseket a jogállamiság tiszteletben tartásához kötő parlamenti jelentés szerzője – arról beszélt: Brüsszelnek immár elég széles a jogállamisági eszköztára a kemény fellépéshez, főként a január elsejével életbe lépett jogállamisági rendelet fényében. (Ezt Magyarország és Lengyelország megtámadták az EU Bíróságán, az alkalmazása még nem kezdődött el – a szerk.) Šimečka szerint a genderkérdésben az EU-ban „veszélyes trend” van kibontakozóban, ami lényegében Magyarországról származik. „A magyar az apa férfi, az anya nő gyakorlatot folyamatosan copy pastelik más országokban” – fogalmazott, azt szorgalmazva, hogy ahol az uniónak hatásköre van, igenis fel kell lépni a fekete bárány tagállamokkal szemben. Ugyancsak szembetűnő, hogy a rendezvényre Magyarországról, Lengyelországról és Lettországból, azaz

a konzervatív családpolitikát folytató tagállamokból kizárólag kormányellenes szakértőket hívtak meg.

Köztük hazai részről a Háttér Társaság ügyvivője, Dombos Tamás ült le az EP-képviselőkkel. Dombos felszólalásában jelezte, véleménye szerint a magyar kormány családpolitikája „egy játék”, ami pusztán annak szól, hogy az emberek EU-ba vetett bizalmát aláássa. Az európai parlamenti képviselők bólogatása mellett elmondta azt is: szerinte Magyarországon a jogállamiság aláásásával csorbítják az LMBTQI-személyek jogait.

Gender, az unió szent tehene

A friss uniós adatok szerint a kontinensen az LMBTQI-közösség soraiba tartozók 43 százaléka érzi úgy, hogy megkülönböztetik nemi identitása miatt. Ursula von der Leyen ennek margóján tavaly kilátásba is helyezte, hogy az Európai Bizottság rövid távon terjessze ki az uniós bűncselekmények jegyzékét a homofób gyűlöletbeszédre és gyűlölet-bűncselekményekre. Ekkor hirdették meg Brüsszelben a Dalli által emlegetett cselekvési tervet is, ami bár a sokszínűség bebetonozását célozza, nem változtat a tényen, hogy

a családpolitika tagállami hatáskörbe tartozik.

A társadalmi nem vagy másnéven gender kérdése az EU legmagasabb szintjén, az Európai Tanácsban is vissza-visszatérő téma: a portói szociális csúcstalálkozó előtt a konzervatív vezetésű tagállamok, köztük hazánk, újra vétózták, hogy a képlékennyé vált „gender equality” fogalom a nyilatkozat része legyen.

LMBTQ-zászlóval harcolnak a bűnözés ellen a stuttgarti rendőrök

Így nem ünnepelték a máskor érzékeny márkák a családok napját

Kiemelt képünk forrása: MTI/AP/Virginia Mayo

Iratkozzon fel hírlevelünkre