Embertelen feladatot végez az egyik legemberségesebb apáca Indonéziában

A helyiek csak „szállítmányos nővérnek” hívják, és tulajdonképpen ezt is csinálja. Illegálisan külföldre került és ott elhunyt emberek holttesteit juttatja vissza családjaikhoz, hogy méltó körülmények közt temethessék el őket.

A zord feladatra 2017-ben kérték fel az akkor 50 éves Laurentina nővért. Az Isteni Gondviselés Kongregációjának tagjaként provinciálisa Kupangba küldte, hogy segítse a kelet-nusa tengarrai embereket, akik a leginkább ki vannak téve az emberkereskedelemben utazó bűnszervezeteknek.

Indonéziának ezen tartományában hajtották végre a legtöbb emberrablást. több mint 7000 embert vittek el erőszakkal innen. Az áldozatok 82% százaléka nő volt. Arra vonatkozóan nincsenek adatok, hogy közülük pontosan hányan haltak meg a tengerentúlon.

Az emberi jogi aktivisták szerint az emberrablások mögött a szélsőségesen rossz gazdasági helyzet áll, ugyanis a társadalom majd’ 21%-a, mintegy 5,4 millió ember él teljes nyomorban.

„Az együttérzés az, ami hajt ebben a lesújtó helyzetben, különösen ebben a régióban” – nyilatkozta Laurentina nővér az UCA Newsnak.

„Ezeknek az embereknek a méltóságát még halálukban is tisztelnünk kell!”

Az elhunytakat érintő szolgálatában egyfajta hidat képez a legkülönfélébb okok miatt elhunytak, a kormány és a hozzátartozók között. A legtöbb eset Malajziában történik, míg néhányan Szingapúrból kerülnek elő. Vannak, akik betegségben, vagy munkahelyi balesetben hunynak el, többen azonban gyilkosságok áldozatai.

Laurentina nővér elmondta; az bosszantja a legjobban, hogy sokszor mindenfajta tisztelet nélkül kezelik az emberek holttestét.

„Emlékszem, mikor megkaptuk valaki holttestét, akit Flores szigetről, Maumeréből hoztak vissza. A szállító cég a holttest dobozára a halszállítmány jelét rakta, ez egyszerre szomorított el és dühített fel.”

1999-es bevonulása óta Laurentina nővér Indonézia-szerte segíti a szegényeket. Hónapokat töltött az utcagyerekekkel és több régióban is tapasztalatot szerzett az emberrablással kapcsolatos helyzetek kezelése, megoldása terén. Komoly segélyezési hálózatot épített ki. A Cargo Team viszonylag rövid idő alatt nagy esetszámmal dolgozott – 2017 óta 318 holttestet juttattak haza – így a média hamar ráakasztotta a Sister Cargo, „Szállítmányos Nővér” nevet.

Kiemelt képünk forrása az UCA News.

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre