Dabóczi: A koronavírus hatására észrevettük egymást

A Hetvenkét Tanítvány Mozgalom elnökével készített interjút az Magyar Kurír. Dabóczi Kálmán a szervezet koronavírus-járvány alatti működéséről, valamint leendő terveiről is nyilatkozott.

Dabóczi meglátása szerint a koronavírus-járvány idején olyan változások történtek, amik korábban elképzelhetetlenek lettek volna – az egyén és a közösség viszonya egy csapásra megváltozott.

„Állítom, hogy sok családban többet beszélgettek a két-három hónap alatt, mint máskor egész évben. Azok, akik eddig szótlanul elmentek egymás mellett, most köszönni kezdtek egymásnak. Észrevettük egymást” – mondta.

A Hetvenkét Tanítvány Mozgalom elnöke úgy véli, a karantén alatt kialakult új magatartási normák, értékorientációk még nem váltak ugyan készséggé, de ettől függetlenül fontos előrelépésnek tekinthető, hogy sokan meg tudtak állni rohanó világunkban, és el tudtak gondolkodni az életükön – illetve elkezdék az addigi értékrendszerük súlypontjait átrendezni.

Dabóczi úgy látja, hogy bár Magyarországon nem volt súlyos lefolyása a vírusnak, mégis rávilágított világunk társadalmi és gazdasági sérülékenységére. A válsághelyzet alatt a politikai élet is próbatételeken megy át, nehéz átalakítások sorát kell meghozni – az újszerű társadalmi, gazdasági kihívásokra adott válasz azonban közös felelősség. Ezért a keresztény embernek kötelessége segíteni a politikai döntéshozókat, hogy a keresztény társadalmi tanítás mellett születhessenek meg a elképzelések, melyek az egész ország céljait szolgálják.

A T72 elnöke elszomorítónak tartja, hogy a világjárvány tombolása idején egyes nyugati országok vezetői azzal foglalkoztak, hogy jogszabálymódosításokkal könnyebbé tegyék a magzati életek elpusztítását.

Így a terhességmegszakításoknak több áldozata volt, mint magának a koronavírus-járványnak.

Dabóczi Kálmán elmondta, hogy a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom működése során továbbra is az emberközpontúságra, illetve a fenntarthatóság és a szolidaritás témáira épül. Új teremtésvédelmi honlapot is készítenek, hogy a szervezet ez irányú tevékenységét jobban bemutathassa, továbbá teremtésvédelmi köteteken és egy szeptembertől meginduló országjáráson is dolgoznak.

A teljes interjú nyomtatott formában az Új Ember 2020. július 12-i számában jelent meg, online pedig a Magyar Kurír oldalán érhető el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre