Popsztárok, akik megvallják hitüket

Mi a jobb: ha Istenről szókimondóan vagy ha indirekt módon énekelünk? Ennek a kérdésnek a megválaszolása nem csak a keresztény zenei körökben okoz fejtörést. A világi popszakmában tevékenykedő előadók – akik ebben a témában lapunknak nyilatkoztak – egymástól egészen különböző álláspontokat fogalmazták meg. Vannak közöttük olyanok, akik a hazánkban immár fél évszázados múltra visszatekintő keresztény könnyűzenéről mit sem tudnak, mégis lehangoló véleménnyel vannak a műfajról. Mások azonban teljes mellszélességgel, minden kertelés és takargatás nélkül vállalják fel a hitüket. A színpadon sem takargatnának semmit.

A felnőttként megtért Kovács Ákos szerint megélt hitélmény nélkül nem érdemes hozzákezdeni egy keresztény témájú dal megalkotásához. Ezzel együtt az énekes úgy gondolja, hogy „a művészet nem a direkt közlések terepe, ezt elvárni tőle botorság lenne.” 

„Nem szeretem a hit kérdése körül a kétely nélküli, »feketeöves mélygondolkodókat«, akik úgy érzik, ők már be vannak biztosítva, helyük van az oltárhoz legközelebbi sorban, de még a mennyországban is. Aztán ha valaki melléjük akar ülni, furán néznek. Vállalom, hogy kétkedő ember vagyok egy kétkedő korban. Nem bentről integetek, hogy aki akar, jöjjön be, hanem egyik lábam a küszöbön belül, a másik kívül, és így talán mondhatom annak, aki nem tudja, mit tegyen, hogy menjünk be együtt, hátha jó lesz – nyilatkozta az előadó, aki már kapott olyan kritikát keresztény körökből, amely szerint „az ő dala nem szólhat Jézusról, ha nem mondja ki benne Jézus nevét”.

Ákos a Vasárnapnak: Kétkedő ember vagyok egy kétkedő korban

Ugyanebben a témakörben Caramel úgy fogalmazott, hogy „a hitről beszélni mindig egy kicsit magánügy marad. Az egyik legfontosabb dolog az otthoni egyedüllétedben végzett, személyes imádságod. Ám az Istennel való élet felvállalása nagyon felemelő” – vallotta meg az énekes, akinek boldogság kimondani akár a színpadon is Isten nevét. Ez a megvallás ahelyett, hogy sebezhetővé tenné az előadót, inkább védelmet nyújt számára. Ákoshoz hasonlóan Caramel is csak felnőtt korában került közelebbi, személyes kapcsolatba Istennel.

Caramel: Boldogság kimondani akár a színpadon is Isten nevét

Mező Misi lapunknak adott legutóbbi interjújában egyértelműen kijelentette, hogy ebben a kérdésben nem ért egyet Ákossal. „Egy hitetlen embert is hihetetlen mélyen meg tud szólítani egy direkt dicsőítés, amely kizökkenti őt mindabból, amiben addig élt. A létrejövő közösség értéket fog képviselni, amely támpontot jelent, és amelyhez lehet csatlakozni. Nem hiszek abban, hogy a dicsőítés csak a hívő közösség tagjainak ad támaszt”. A Magna Cum Laude frontembere – Ákossal ellentétben – egyáltalán nem gondolja, hogy a „a direkt dicsőítés formanyelve szinte csak a hívőkről vesz tudomást”.

Mező Misi a Vasárnapnak: Ha fontos neked Isten, nem hallgathatsz róla!

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus nagyköveti feladatait ellátó Szikora Robi úgy látja, a keresztény könnyűzene nem jelent többet annál a megszólalásnál, mint amikor „hat pattanásos képű gitáros ugyanazt gitározza egyszerre, mindenféle hangszerelés nélkül.” A popzenész szerint „nem elég azon a szinten megragadni, amikor csak egymás után azt éneklik, hogy »halleluja, halleluja«! Ez a zene nem a templomba való” – vélekedett az R-GO énekese, aki emellett megjegyezte, hogy nem igazán ismeri a műfajt.

Szikora Robi a Vasárnapnak: A Jóisten küldötte lettem

„Több, a popszakmában és a művészeti életben ismert világi, hitükben keresztény előadónak feladata lenne ma részt vállalni az egyházi könnyűzenei megszólalásokban. Ez a templomaink falain belül is megjelenő zenei profizmus jót tenne a műfajnak. Elgondolkodtató, hogy miért rejtegetjük ezen a téren a kincseinket” – jelentette ki Dolhai Attila, aki a koronavírus-járvány idején újra visszatért a templomi gitáros énekléshez is, amelynek magas színvonala alapvető kritérium az énekes szerint. Amennyiben a keresztény könnyűzene igényessége eléri a világi megszólalásokét, „a zenélésünk nyitottá teheti akár a nem keresztény embereket is arra, hogy meghallják a dalok hordozta üzenetet, és megérintse őket Isten szeretete” – mondta a Jászai Mari-díjas énekes-színművész.

A minőségi zene elviszi mindenkihez Isten örömhírét – Dolhai Attila énekes a Vasárnapnak

 

További olvasásra ajánlott írásunk:

Jézus se csomagolt be semmit, a zenénk is legyen szókimondó – Hajba Imre a Vasárnapnak

Iratkozzon fel hírlevelünkre