Várhatóan ismét lesznek magyar államtitkárok a szerb kormányban

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a következő négy évben is a kormánykoalíció részét fogja képezni országos, vajdasági és önkormányzati szinten is - jelentette ki Pásztor István, a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke szerdán, miután a kormányalakítási tervekről tárgyalt az államfővel.

Mint mondta, a VMSZ továbbra is államtitkári szinten kíván részt venni a belgrádi kormány munkájában, arról azonban egyelőre nem esett szó, hogy mely minisztériumokban töltenének be pozíciókat a VMSZ politikusai.

Pásztor István közölte, hogy az utóbbi hat évben sikeres volt a VMSZ és az Aleksandar Vucic államfő vezette Szerb Haladó Párt koalíciója, ezért szeretnék folytatni a közös munkát. Az együttes munkáról koalíciós szerződés is készül a következő néhány hétben.

A vajdasági tartományi képviselőházban – ahol az eddigi hat helyett tizenegy képviselője lesz a VMSZ-nek – a megállapodás értelmében továbbra is Pásztor István tölti be a házelnöki pozíciót, a tartományi kormányban pedig szintén lesznek politikusai a magyar pártnak.

A június 21-i parlamenti választáson a Vajdasági Magyar Szövetség történelmi sikert ért el, majdnem három évtized után ismét kilenc képviselőt tudott bejuttatni a 250 fős törvényhozásba. Erre korábban csak akkor volt példa, amikor csupán egyetlen magyar párt létezett a Vajdaságban, és a magyar nemzeti közösség létszáma is legalább százezerrel magasabb volt, mint most. Az előző ciklusban a legnagyobb délvidéki magyar pártot négy politikus képviselte a belgrádi parlamentben, illetve négy államtitkár dolgozott a különböző minisztériumokban.

A témában olvasásra ajánljuk:

Szerbiai választások: történelmi eredményt értek el a vajdasági magyarok

 

MTI

Kiemelt képünkön Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke sajtótájékoztatót tart Szabadkán a párt székházában 2020. június 21-én, a szerbiai parlamenti, vajdasági tartományi és önkormányzati választás napján. Fotó: MTI/Molnár Edvárd.

Iratkozzon fel hírlevelünkre