Nem sok jót várnak a Facebook-bizottságtól, amelynek a CEU egykori dékánja is tagja lett

A Facebook által nemrég bevezetett változásokkal foglalkozott a Kossuth rádió szerdai, Ütköző című műsora. Csete Beáta műsorvezető két szakemberrel beszélgetett arról, hogy a legnagyobb közösségi oldal egy olyan negyvenfős bizottságot állít fel, mely egyfajta legfelsőbb bíróságként működik majd, és kétmilliárd ember szólásszabadságáról dönthet - megvétózhatatlanul. A testületnek magyar tagja is van Sajó András személyében, aki nem más, mint a budapesti Soros-egyetem alapító dékánja.

Aczél Petra, a Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézetének igazgatója a műsorban arról beszélt: mára a Facebook irányítói számára bebizonyosodott, hogy a mesterséges intelligencia nem elégséges a gyűlöletbeszéd kiszűrésére, ahhoz még mindig emberekre van szükség.

„Embereket fog használni ez a közösségi médium – akik nyilvánvalóan nem objektívek – arra, hogy megszűrjenek tartalmakat.”

Megadja Gábor eszmetörténész, a Századvéd vezető kutatója az Ütközőben emlékeztetett: már korábban is volt arra példa, hogy különösebb magyarázat nélkül és ok nélkül eltűntek a Facebookról kifejezetten jobboldali tartalommal bíró bejegyzések. A bizottság felállításával kapcsolatban kiemelte:

„sok kétségünk nem lehet afelől, hogy milyen irányba fog elmozdulni a mérleg nyelve.”

Aczél Petra figyelmeztetett: már régóta nem arról szól ez a közösségi média felület, hogy mi fér még bele, „hanem hogy mit szorítnak még ki.” A Facebook alapításakor a hitelesség, az adatbiztonság, a bizalom, a méltóság voltak a fő elvek. „Csak az a kérdés, hogy mindezt tudja-e egy ember biztosítani, illetve továbbmenve, hogy egy bizottság tudja-e – abban végképp kételkedem” – tette hozzá. Kételkedését azzal hangsúlyozta, hogy az említett bizottság tagjai között nincsenek függetlenek.

Megadja Gábor ezt aláhúzva felhívta a figyelmet arra, hogy „csak liberális gondolkodású tagok vannak a bizottságban, illetve az egyik tag nyíltan vallja, hogy szimpatizál a Muszlim Testvériség nevezetű terrorszervezettel.” 

„Már az eddigi intézkedések is azt mutatják, hogy a Facebook a szólásszabadság elveivel ellentétesen intézkedik” – hangsúlyozta Megadja Gábor, aki szerint ezután még szűkebbre lesznek szabva a nyílt véleménynyilvánítás határai. Sőt, a szakember feltételezi, hogy a közösségi médium be akar majd avatkozni az egyes országok választásaiba. Mint fogalmazott: „Ezt a problémát én nagyon komolyan venném az államok helyében”.

Kiemelt képünk forrása: pixabay.com

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre