Koronavírus: Sokan vallanak a felgyógyulásukról

Nem csak az idősebb korosztály tagjait tartja rémületben a koronavírus-járvány. Habár a hivatalos statisztikák szerint a vírus legtöbb esetben nem okoz életveszélyes panaszokat, mégis nagy lelki teher lehet fogadni a diagnózist, majd élni vele a karanténban. A világhálón azonban egyre gyakrabban jelennek meg gyógyult emberek beszámolói – ezek közös tanulsága, hogy igenis van remény a gyógyulásra. Összegyűjtöttünk néhány biztató példát a világból, mely azt bizonyítja, hogy akár fiatalon, akár idősen, de van esély a vírus leküzdésére.

A madridi orvos biztató esete 

Dr. Yale Tung Chen Madridban élő orvos a Twitteren keresztül osztotta meg történetét a koronavírussal vívott harcáról. Napról napra számolt be a tünetek jelentkezéséről, jellemzőiről és a gyógyulás folyamatáról. 

Bevallása szerint betegeitől fertőződött meg, és kezdetben nem is voltak panaszai. Naplójában először nagyon erős fejfájásról, illetve száraz torokról  és köhögésről számolt be. A második napon kevésbé heves fejfájásról és torokfájásról számol be, viszont jelentkeztek nála mellkasi fájdalmak. Harmadik napra elmúlt a fejfájás és a torokfájás, viszont egyre inkább légszomjjal küzdött az orvos. A negyedik napon nagyon erős levertségről számolt be, ugyanez jellemezte a következő napokat is. Közben egy másik üzenetében felhívta arra a figyelmet, hogy a koronavírus alattomosan hasonló tüneteket produkálhat fiataloknál, erősebb immunrendszerű embereknél, mint egy egyszerű megfázás.

A hetedik napra nagyon erős köhögés és levertség tünetei jelentkeztek az orvosnál, viszont lázzal nem kellett küzdenie. A kilenc-tizedik napon már kezdte jobban érezni magát, továbbra sem jelentkezett láz és köhögés, levertségérzete is enyhülni kezdett. A tizenegyedik naptól már nem is közölt bejegyzéseket, mivel semmilyen tünet nem jelentkezett azzal az intenzitással, mint az első néhány napban. Életereje, egészsége egyre inkább visszatért. Azóta számos interjút adott már, illetve közösségi oldalán több bejegyzést is közölt a koronavírus megelőzéséről, fontos egészségügyi szabályok betartásáról.

Dr. Yale Tung Chen madridi orvos; Fotó: twitter.com

Otthon átvészelt koronavírus-betegség

A seattle-i Elisabeth Schneider a CNN-nek számolt be arról, hogy egy házibuliban volt több barátjával, melyet követően három nap múlva jelentkeztek enyhe tünetek nála, és a barátai is hasonló tünetekre panaszkodtak. Az amerikai hölgy egyszerű megfázásra gyanakodott, hiszen estére láza lett, ágyba is bújt. Akkor jött rá, hogy valószínűleg koronavírussal fertőződött, amikor a barátai is hasonló tünetekre panaszkodtak.

Mivel fiatal (37 éves), egészséges immunrendszerű, így nem esett pánikba. Bevallása szerint annak ellenére, hogy az Amerikai Egyesült Államokban Seattle a vírus gócpontja, az orvosa nem végzett el koronavírus-tesztet rajta, az influenzatesztje pedig negatív lett. Végül egyik barátja felfedezett egy csoportot, akiken keresztül le is tesztelték, és akkor kiderült, hogy sejtése helyes volt: koronavírusos.

Otthon maradt, rengeteget pihent, és a szükséges gyógyszereket szedte napokon át, otthon gyógyult ki a betegségből. Schneider a saját tapasztalatai mentén felhívja a figyelmet: „Ne pánikoljon senki, mert ahogy a példám is mutatja, le lehet győzni a vírust, ha az ember egészséges, és nem küzd alapbetegségekkel!”

Elisabeth Schneider Fotó: cnn.com

 

A hírességek közt is van már gyógyult személy

Tom Hanks és felesége a színész legújabb filmjének ausztráliai forgatása közben fertőződtek a COVID-19 vírussal. Viszonylag hamar, alig egy hét után elhagyhatták a karantént, de még nem utazhatnak haza az államokba. A színész minden nap közzétett néhány imakérést vagy éppen humoros bejegyzést a karantén során. A szerdai napon, amikor elhagyhatták a karantént (bár a tüneteik se nem javultak, se nem rosszabbodtak), egy Corona márkajegyzésű írógéppel tette közzé a jó hírt Facebook-oldalán.

Tom Hanks karanténból való távozásának hírnöke; Fotó: Tom Hanks hivatalos Facebook-oldala

Miután a színész a betegségről közölte a bejegyzését, azt is írta, hogy napi egyszer juttatják hozzá őket az orvosok különböző gyógyszeres kezelésekhez, azon túlmenően karanténban, teljesen elzártan voltak minden más embertől, így biztosan nem tudtak továbbfertőzni. A tünetek szintjén néhány ízületi panaszuk volt, megfázásos tünetek jelentkeztek (levertség, enyhe köhögés) és láz. 

Tom Hanks és felesége, Rita Wilson; Fotó: facebook.com

Ha erősek is a tünetek, van remény a gyógyulásra

Egy Ohio állambeli édesanya, Amy Driscoll is megfertőződött koronavírussal. Kamasz fia is megfertőződött, viszont rajta nem fogtak ki annyira a tünetek, és otthoni karanténban, házi kezelés során már meg is gyógyult. Viszont Amy súlyos mellkasi fájdalmakat élt át.

Elmondása szerint arra emlékszik, hogy a tünetek előtt egy héttel egy biztosító cégnél járt, majd nem sokkal hazatérése után lázas lett. Viszont a kezdeti nagyon erős fájdalmakat követően az otthoni karantén és ellátás során sikerült felülkerekedni a vírus okozta kellemetlenségeken.

Amy Driscoll; Fotó: cleveland.com

A vírus gócpontjában is van remény a gyógyulásra

A 31 éves mérnöknél, Edison Zhangnál januárban megállapították a koronavírus-fertőzöttséget a kínai Vuhanban. „Az elején féltem” – mondta. Zhang és családja még január 22. és 30. között fertőződött meg az új koronavírussal. A helyi kórházban nem tudták megfelelően kezelni, ezért egy központi intézetbe szállították. Zhang végül február 9-én hagyta el a kórházat, ahonnan kéthetes karanténba került egy közeli szállodába. Elmondása szerint minden személyes tárgyát (könyveit, ruháját) meg kellett semmisítenie. Zhangnak szerencséje volt, fiatal és rendszeresen sportol, csak amiatt aggódik, hogy van sajnos arra példa, hogy gyógyult és tünetmentes fiatalok fertőződtek meg ismételten.

A 21 éves Tiger Ye Zhanghoz hasonlóan mára már meggyógyult a COVID-19 által okozott betegségből. A kínai hatóságok négy tesztet készítettek, és miután mind a négy koronavírus-tesz negatív lett, elhagyhatta a kórházat. Zhanhoz hasonlóan a gyógyulását követően két hetes szállodai karanténba vonult. Ye a CCN-nek elmondta, a betegség január 17-én  kezdődött, amikor is hirtelen fáradtságot érzett magán. Olyan érzés volt, mintha megfázott volna. Túlzottan nem foglalkozott vele, bevett pár gyógyszert, azonban pár napon belül elvesztette az étvágyát és január 21-ére rosszul lett. Taxival vitték egy kórházba. Január 26-ára borzasztó köhögőrohamot kapott, és magasra szökött a láza. Ekkor már gyomorfájástól, hányástól és hasmenéstől egyaránt szenvedett. Ye továbbá elmondta, hogy az volt a legnehezebb, amikor megpróbált szembenézni azzal a gondolattal, hogy meghalhat.

Ugyanakkor nem minden beteg számolt be arról, hogy a koronavírus legyőzése nehéz lett volna. A 31 éves Li, aki informatikusként dolgozik, azt vallotta, hogy neki alig voltak tünetei, és gyógykezelése is viszonylag gyorsan megtörtént.

Edison Zhang; Fotó: archinect.com

Az idős korosztály között is vannak reprezentatív példák a gyógyulásra

Eddigi információk szerint egy 103 éves kínai hölgy a legidősebb olyan koronavírussal fertőzött beteg, aki sikerrel felgyógyult a betegségből. Csang Kuangot nagyon súlyos körülmények között szállították kórházba, majd egy hétig kezelték, miután meggyógyult – írja az independent.co.uk. Azért is érdekes az idős hölgy története, mert vuhani származású. Az ottani kórházban hat napos gyógyszeres kezelés során sikerült legyőznie az idős szervezetnek a koronavírust. Az ő példája a bizonyíték arra, hogy bár valóban az idős nemzedék a legveszélyeztetettebb ebben a járványidőszakban, de nem lehetetlen a gyógyulás!

Gyöngy-Pethő Krisztina

Tóth Gábor

Iratkozzon fel hírlevelünkre