Az al-Shabaab videóüzenetben fenyegette meg a kenyai keresztényeket

Az Al-Kaida-kapcsolatokkal rendelkező szomáliai Al-Shabab terrorszervezet felszólította a kenyai keresztényeket az ország északkeleti részének azonnali elhagyására, hogy a bevándorló muszlimok betölthessék az így megüresedett munkahelyeket – adta hírül Persecution.org.

 

Húsz perces videofelvételt közölt az iszlamista Al-Shabab terrorszervezet, amiben megfenyegette az Északkelet-kenyai tartományokban élő keresztényeket. A fenyegetés szerint elüldözik őket ha csak önként nem hagyják el szülőföldjüket.  Kenyában többségében keresztények élnek, viszont a szomáliai háború elől sok szomáliai menekült telepedett le a határmenti vidékeken. Garissa, Wajir és Mandera tartományokban általuk többségbe kerültek a muszlim vallásúak.

A felvételen Ali Dhere, a terrorszervezet szóvivője arra buzdította a Kenyában élő szomáliaiakat, hogy üldözzék el a nem muszlim vallású embereket.

„Kenya északkeleti tartományaiban muszlim tanárok, orvosok, mérnökök és más diplomások élnek munka nélkül. Jobb lehetőséget kell nekik biztosítani. Nincs szükség hitetlenek jelenlétére” – jelentette ki az iszlamista sejk a videóüzenetben.

A térség már évek óta instabil. A háború elől elmenekülő muszlimokat szélsőséges ideológiákkal árasztották el, ami a keresztények elleni gyűlöletükben mutatkozott meg.

Kenya északkeleti tartományai eleve elmaradottabbak, az oktatási, szociális és egészségügyi infrastruktúra alacsonyabb szinten működik, mint az ország többi területén. A kenyai vezetés és a keresztény egyházak próbálják az emberek életszínvonalát javítani azzal, hogy közalkalmazottakat, tanárokat és orvosokat csoportosítottak át a térségbe, hogy tapasztalatukkal javíthassák a helyben lakók életkörülményeit. Az iszlamista csoportok, élükön az Al-Shabab viszont rendszeresen támadják a védtelen intézményeket.

A helyzetet nehezíti, hogy a kenyai muszlimok együttműködnek az iszlamista csoportokkal. Januárban három keresztény tanárt öltek meg a Garissa tartományban található Kamuthe városban. Fredrick Kitonyo tanár szerint a muszlim kollégák és diákok tudták, hogy az Al-Shabab támadásra készül, de nem figyelmezették a keresztény oktatókat. 

A Linga.org információja szerint február végén az iszlamisták rendőrnek adták ki magukat és egy Nairobiba tartó távolsági buszt akartak megállítani. A buszsofőr tudta, hogy azon a ponton nincsen ellenőrzés ezért továbbhajtott.  

A terroristák tüzet nyitottak, kilyukasztották a hátsó kerekeket és megsebesítették a buszvezetőt. Az Al-Shabab fegyveresei leszállítottak két keresztény és egy muszlim utast, akiket azonnal kivégeztek –mondta az Associated Pressnek Haj Abbas, a Moyal Raha buszvállalat tulajdonosa.

Tavaly decemberben az iszlamisták szintén egy távolsági buszt tartóztattak fel és lemészárolták az összes keresztény utast.

Az erőszak és a terrorizmus elől sokan menekülni kényszerülnek Kenya biztonságosabb részeire. Kitonyo az első között nyújtotta be felmondását és kérte áthelyezését egy biztonságosabb tartományba – közölte a premierchristian.news.

„Januárban elhagytam a munkahelyem és az első tanárok között voltam, aki benyújtották áthelyezési kérelmüket a Tanári Szolgáltatási Bizottságnak. Akkor se megyek vissza Garissába, ha felfüggesztenek és elbocsájtanak” – mondta.

A terroristák már a kenyai fővárosba is bemerészkednek és végrehajtanak támadásokat. Tavaly januárban Nairobi egyik szállodájába törtek be az Al-Shabab fegyveresei és megöltek tizenöt embert.

Február végén Magyarországon járt Anthony Muheria, a kenyai Nyeri egyházmegye érseke, akit  Orbán Viktor miniszterelnök is fogadott a Karmelita kolostorban. A megbeszélésen a keresztényüldözésről, az afrikai migrációs helyzetről és Magyarország humanitárius segítségnyújtásáról is szó volt. A tárgyaláson részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára is.

A tárgyalás előzménye a Hungary Helps Program tényfeltáró missziójának tavaly márciusi kenyai útja volt Azbej Tristan, Hölvényi György európai parlamenti képviselő, valamint Böjte Csaba ferences rendi és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetesek részvételével. A négynapos látogatás során megismerkedtek a helyi egyházi vezetőkkel és felmérték támogatási igényeiket, amelyek összhangban vannak a Hungary Helps Program céljaival.

Budapesti látogatása során Muheria érsek a Párbeszéd Házában tartott előadást ahol hangsúlyozta: nemsokára a keresztények és a katolikusok zöme Afrikában fog élni, de a gyakorló keresztények többsége már biztos, hogy ezen a kontinensen, illetve Dél-Amerikában található. Meglátása szerint ezért a kereszténység szempontjából Afrika a remény és a jövő kontinense lehet.

Azbej Tristan államtitkár a HírTV Credo című műsorában számolt be a kenyai látogatásán szerzett tapasztalatokról.

Az államtitkár szerint a kenyaiaknak olyan kihívásokkal kell szembenézniük, melyek Európában ismeretlenek. 

2015 nagycsütörtökén iszlamisták törtek be a garissai egyetemre, ahol aszerint választották szét a diákokat, hogy tudnak-e idézni a Koránból vagy sem.

Ezen a napon több mint száznegyven keresztény fiatal halt mártírhalált – emlékeztetett Azbej Tristan az öt évvel ezelőtti szörnyű mészárlásra.

Annak ellenére, hogy Kenya lakosságának túlnyomó többsége keresztény, egyre gyakoribbak az ellenük elkövetett atrocitások. A keresztények helyzetével foglalkozó Open Doors 2019. évre vonatkozó jelentése szerint Kenya a 44. helyet foglalja el a keresztényüldözésben élen járó országok listáján.

 

Kiemelt képünk forrása a Linga.org

Iratkozzon fel hírlevelünkre