Azbej Tristan: A kenyai katolikus egyházat segíteni kell missziós munkájában

Magyar segítség Kenyának

A kenyaiaknak olyan kihívásokkal kell szembenézniük, melyek Európában ismeretlenek. A HírTV Credo című műsorában Földi-Kovács Andrea műsorvezető Anthony Muheria kenyai érsekkel, és a Azbej Tristannal az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárral beszélgetett a kenyai keresztény közösségek jövőjéről.

Anthony Muheria elmondta, hogy a kereszténység a legüldözöttebb vallás Kenyában is, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Afrika egyben a remény kontinense is, mert a földrész társadalma nagyon fiatal.  Beszélt arról, hogy

a térségnek egyszerre kell szembenézni az egész emberiséget érintő értékválsággal, valamint az afrikai keresztény közösségeket érő erőszakos terrortámadásokkal.

A kenyai érsek interjújában kiemelte, hogy Afrikában harc folyik a hatalomért, ezért a szélsőséges eszmék igyekeznek a keresztény közösségeket megfélemlíteni és kiszorítani a politikai döntéshozatalból.

A beszélgetéseben kifejtette, hogy fiatal országként Kenyának számos kihívással kell megküzdenie. A munkanélküliséget, a csalódottságot szélsőséges csoportosulások próbálják kihasználni. Elsősorban a leginkább segítségre szoruló rétegeket manipulálják, és minden eszközzel igyekeznek rávenni őket arra, hogy radikális célokat szolgáljanak. Ilyen körülmények között fontos, hogy a kenyai fiatalság megbízható és értékalapú nevelést kaphasson – mondta.

Anthony Muheria érsek előadása Budapesten (Fotó: S4C News/Vasárnap.hu, Kassab Adonis)

Muheria beszámolt arról is, hogy a kenyai fiatalok közül egyre többen döntenek a kereszténység mellett. A katolikus egyház igyekszik a társadalom minden pontján segíteni az emberek életét, ott is, ahova az állami segítség kevésbé ér el. Jó értékeket, valós eszméket akarnak átadni a kenyai fiataloknak, melyben a humanitás szolidaritás a központban áll.

Kifejtette: örömteli volt találkozni a magyar politikai vezetőkkel, akik munkájukat valóban szolgálatnak tekintik, úgy, hogy közben politikai programjukat is végre tudják hajtani.

Azbej Tristan államtitkár a műsorban elmondta, hogy a missziók elsődlegesen a személyes emberi kapcsolatokra épülnek. Ebből kifolyólag tavaly márciusban a Hungary Helps program keretében Kenyába látogattak Hölvényi György európai parlamenti képviselővel, valamint Böjte Csaba ferences és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetesekkel, hogy megismerjék a kenyaiak problémáit, illetve, hogy felmérjék,  miben tudja Magyarország segíteni a kenyai keresztény közösségeket.

Azbej Tristan kenyai előadása Budapesten (Fotó: S4C News/Vasárnap.hu, Kassab Adonis)

Beszámolt arról, hogy

a kenyaiaknak olyan kihívásokkal kell szembenézniük, melyek Európában ismeretlenek.

A szegénység, a nyomor felszámolásában, enyhítésében kiemelkedő szerepe van az egyház jószolgálati munkájának is. Míg Európában az egyház sok helyen elfordult ezektől a társadalmi feladatoktól, addig Afrikában ez a munka nélkülözhetetlen. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy sok évszázadon át Európában is fontos egészségügyi és szociális ellátást végzett az egyház. Ebben a tevékenységükben pedig segíteni és támogatni kell az Afrikai országokat, így Kenyát is.

Oktatással, munkahelyekkel kell helyben tartani a fiatalokat, mert a migráció hosszútávon káros mind az európai, mind pedig az afrikai közösségeknek.

Azbej Tristan kiemelte, hogy Magyarországon az ismert történelmi folyamatok során az egyház és az állam szétvált, de nem megosztott, ma is közös erővel, együttműködésben kívánják megoldani a felmerülő társadalmi problémákat.

A Hungary Helps program keretében a felek megállapodtak, hogy Kenyában az ifjúságot segítő misszióra van szükség.

A fiataloknak megfelelő oktatásra van szükségük, mert így versenyképesekké válnak a munkaerőpiacon és kevésbé lesznek fogékonyak – főleg a Kelet-Kenyában jelenlévő – radikális eszmékre.

A teljes beszélgetés itt megtekinthető (a kenyai keresztények ügye a műsor második felében szerepel):

 

A témában olvasásra ajánljuk:

Orbán Viktor is tárgyalt Anthony Muheria kenyai érsekkel Budapesten

Kenyai érsek Budapesten: Miénk a jövő és miénk a lehetőség, hogy nagy változásokat hozzunk létre!

Azbej Tristan: Az afrikai út komoly segítséget jelent Kongónak és Kenyának

Iratkozzon fel hírlevelünkre