Koronavírus: csak kézbe áldozás, szenteltvíztartók kiürítése, nincs kézfogás a misén

Intézkedéseket léptet életbe a koronavírus magyarországi megjelenését követően a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. A lapunkhoz is eljuttatott közlemény szerint a következő időben eltűnik a szenteltvíz a templomokból, ahogy elmarad a békeköszöntés jegyében történő kézfogás és csak kézbe áldozhatnak a katolikus hívek.

Intézkedéseket léptet életbe a koronavírus „Magyarországra való betörése után” a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. Ahogy azt a lapunkhoz is eljuttatott közleményben írják, „a ránkbízottakért érzett felelősségtől vezérelve” meghozott döntések keretében kérik, hogy a következő időszakban a szentmisében maradjon el a békeköszöntés jegyében történő kézfogás, valamint a papok és áldoztató személyek csak kézbe áldoztassák a híveket (időlegesen elhagyva a nyelvre áldozás lehetőségét). 

A katolikus püspökök arra kérik a papokat, hogy a szentmisék előtt és után fertőtlenítsék kezüket vagy vírusok ellen hatékony folyékony kézfertőtlenítő szappannal vagy alkoholos kézfertőtlenítővel, a gyóntatóhelységeket rendszeresen szellőztessék, a gyóntatórácsra rögzítsenek fóliát. Egyben kérik, hogy a templomokban kihelyezett szenteltvíztartókat ürítsék ki a járvány visszaszorulásáig. 

A püspöki konferencia figyelmeztet: amennyiben a hatóság elrendeli a tömegrendezvények betiltását, ez vonatkozhat nagy létszámú egyházi rendezvényekre is.

Az MKPK ajánlásokat fogalmazott meg az egyházi intézmények, iskolák és plébániák számára is. Ezek között kitérnek arra, hogy az illemhelységek mindig legyenek ellátva elegendő szappannal, papírtörülközővel és egészségügyi papírral, valamint kérik a kézfertőtlenítési lehetőség biztosítását az épületbe belépők, az illemhelyet használók számára, valamint az étkezésre szolgáló helységekben. 

 

Kiemelt képünkön Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a nagycsütörtöki főpapi olajszentelési szentmise kezdete előtt a budapesti Szent István-bazilika felújított sekrestyéjében 2019. április 18-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán.

Iratkozzon fel hírlevelünkre