Orbán Viktor is tárgyalt Anthony Muheria kenyai érsekkel Budapesten

A keresztényüldözésről, az afrikai migrációs helyzetről és Magyarország humanitárius segítségnyújtásáról is szó volt Orbán Viktor miniszterelnök és Anthony Muheria, a kenyai Nyeri egyházmegye érsekének megbeszélésén Budapesten, a Karmelita kolostorban péntek délután – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. A tárgyaláson részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára is.

A Nyeri Érsekség Kenya központi részén található, amely másfél megyét fed le 1,5 millió lakossal, közülük mintegy félmillió katolikus hívő. A pénteki tárgyalás előzménye a Hungary Helps Program tényfeltáró missziójának tavaly márciusi kenyai útja volt Azbej Tristan, Hölvényi György európai parlamenti képviselő, valamint Böjte Csaba ferences rendi és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetesek részvételével. A négynapos látogatás során megismerkedtek a helyi egyházi vezetőkkel, és felmérték azon támogatási igényeiket, amelyek összhangban vannak a Hungary Helps Program céljaival – emlékeztetett a sajtófőnök.

A keresztényüldözésről, az afrikai migrációs helyzetről és Magyarország humanitárius segítségnyújtásáról is szó volt Orbán Viktor miniszterelnök és Anthony Muheria, a kenyai Nyeri egyházmegye érsekének (balról a harmadik) megbeszélésén Budapesten, a Karmelita kolostorban péntek délután, 2020. február 28-án. A tárgyaláson részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (balról a második) és Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára is (jobbra). A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott kép. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor a tárgyaláson megismételte: Magyarország a migráció helyett a helyben maradást, a szülőföldön való boldogulást támogatja, és ehhez anyagilag is hajlandó hozzájárulni. A kormány álláspontja szerint a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, és nem a bajt Európába hozni. Magyarország Kenyában az iszlám radikalizáció valamint a szegénység és az ebből fakadó elvándorlás által fenyegetett ifjúság megsegítésével foglalkozó egyházi missziók támogatásából kívánja kivenni a részét – hangzott el a megbeszélésen.

MTI

Kiemelt képünk forrása: MTI/ Miniszterelnöki Sajtóiroda.

Kapcsolódó anyagunk:

Kenyai érsek Budapesten: Miénk a jövő és miénk a lehetőség, hogy nagy változásokat hozzunk létre!

Azbej Tristan: a kormány stratégiai partnerként tekint az egyházakra