Négy éve történt a Garissa egyetemi mészárlás

2015. április 3-án az Al-Shabab terroristái majd' százötven keresztény diákot mészároltak le Kenyában. Az afrikai országok egy részében rendszeresek a keresztényellenes atrocitások, a nemzetközi közvélemény mégsem lép az ügyben.

Négy éve annak, hogy iszlamista fegyveresek törtek be egy kenyai egyetemre, majd válogatás nélkül lőni kezdték a keresztény diákokat.

Az öt tagú  fegyveres csoport a hajlani órákban lerohanta a kenyai Garissa-i egyetemet. Miután végeztek a intézmény biztonsági őreivel, az egyik terrorista a tetőről válogatás nélkül lőtt a menekülő diákokra, a többi iszlamista pedig az egyetem kollégiumába ment, ahol először válogatás nélkül lövöldöztek, majd a keresztény diákokat elválasztották a muszlim társaiktól és kivégezték őket.

Mire a kenyai biztonsági erők a helyszínre érkeztek, a Nairobitól kétszáz mérföldre lévő egyetemen 147 keresztény diákot mészároltak le, hetvenkilencen pedig megsebesültek.

Ezek után a terroristák elbarikádozták magukat, és túszokat ejtettek. A kibontakozó tűzharcban a kenyai biztonsági erők négy fegyverest sikeresen likvidáltak, az ötödik terroristák elfogták.

A kenyai hadsereg közlése szerint az iszlamista fegyveresek az Al-Kaida szomáliai ágához, az Al-Shabab terrorszervezethez tartoztak.

Garissa város lakosságának többsége muszlim, viszont egyetemén sok keresztény diák is tanul. Az afrikai iszlamista dzsihadisták rendszeresen hajtanak végre terrortámadásokat a térségben. Az Al-Shabab terrorista szervezet ellenzi az úgymond nyugati kultúra és oktatás terjedését, ezért eretneknek nyilvánított minden olyan oktatási intézményt, ami a sharía, vagyis az iszlám jog és a Korán tanításán kívül mást is oktat.

Kassab Adonis

kép: Aleteia.org