Ahol hősök a buszsofőrök – Busztámadás Kenyában

Február 19-én egy Nairobiba tartó buszt akartak megállítani az al-Shabaab terroristái. A sofőr nem állt meg, de a vakon lövöldöző fegyveresek így is végeztek két emberrel.

A Mandera és Nairobi közt utazó buszt reggel 7 óra körül kísérelték meg megállítani az al-Shabaab terroristái. Mikor a busz sofőrje nem volt hajlandó megállni, az útonálló fegyveresek tüzelni kezdtek a járműre. A történteknek két halottja és több sebesültje van, köztük a buszsofőr is, jelentette a persecution.org.

Az ehhez hasonló busztámadások általában arra mennek ki, hogy a terroristák az utasokat vallási hovatartozás szerint szétválasztják, a keresztényeket pedig kivégzik helyben, vagy ritkább esetekben elrabolják őket.

Bár a halottak és a súlyos sérültek tekintetében tragédia, ami történt, viszont a buszsofőr helytállása és lélekjelenléte több utas életét megmentette azon a reggelen.

Az al-Shabaab számára érthető módon a tisztogatási céljaiknak megfelelően, a busztámadások az egyik legegyszerűbben, „legolcsóbban” kivitelezhető akció. A falvak lerohanása, házakba való betörés, gyújtogatás, üldözés, mind nagyobb erőforrást kívánnak, mint kiállni egy ismert út szélére és várni az érkező járatokat. Bár gyakoriságukat tekintve nem a legáltalánosabb ez a módszer – 2019-ben három ilyen eset történt Kenyában – az iskolák és rendőrállomások ellen is sűrűn szerveznek rajtaütéseket.

Az anarchiába süllyedt Szomália irányítását célul kitűző csoport „külföldi” akcióit – a kenyai határvidéken elsősorban Manderában, Garrisában, Wajirban és Lamuban – főként büntetésül, megtorlásul szánja.

Így kívánják elérni, hogy a szomáliai káosz rendbehozatala körül ne jöhessen létre nemzetközi összefogás, a környező államok ne akarjanak beleszólni az ott alakuló dolgokba.

Kenya pedig az egyik legnagyobb támogatója az AMISOM-nak (African Union Mission in Somalia). A regionális erők koalíciójaként létrejövő AMISOM kifejezetten egy kontra-al-Shabaab szervezetként működik, mely a terroristák térnyerése ellen küzd.

Kiemelt képünk illusztráció, mely egy egyiptomi busztámadás után készült. Forrása az ABC News.

Iratkozzon fel hírlevelünkre