A múlt megismételte önmagát: ugyanazon a helyen, ugyanazok a terroristák gyilkoltak

Az egyiptomi koptok még mindig a busztámadás hatása alatt vannak. Ez a második ilyen eset az elmúlt két évben, ami a minyai kolostor felé vezető úton történt. Felvetődik a kérdés; ők miért nem kapnak semmilyen védelmet? A támadás túlélői beszéltek a tragédiáról.

 

November 2-án reggel, egy kopt család két kisfiának – a négy hónapos Emile-nek és az öt hónapos Noufirnak – keresztelőjét ünnepelte a Szent Sámuel kolostorban. Jó hangulatban utaztak hazafelé, keresztény dalokat énekelve a buszon, mikor egy, a busz mellett elhajtó terepjáróból lövéseket adott le négy, katonának kinéző maszkos férfi.

“Felelősséget éreztem az utasaimért, biztonságban kellett őket tartanom”- mondta a buszvezető, Sameh Nabil az Open Doorsnak nyilatkozva. “Olyan gyorsan hajtottam, ahogy csak tudtam, de ez nem állította meg a terroristákat. Az egyik ablakot kilőtték. Ekkor leültem a padlóra, és minden erőmmel a gázba tapostam, hogy elmenekülhessünk.”

Pánik tört ki a buszon. “Mikor lőni kezdtek, mindenki sikoltozni kezdett. A székemből a padlóra ültem, hogy elkerüljem a golyókat, és a többiek is így tettek. Borzalmas pillanatok voltak. Csak kiabáltunk és kértük az Istent, hogy védjen meg minket”- tette hozzá Nabil.

A támadók észrevettek egy Minya felől közeledő kisbuszt, körülbelül 300 méterre Nabilék mögött, mely elvonta a figyelmüket, így a busszal sikerült megmenekülniük. 

Senki nem halt meg Nabil buszán, bár néhány családtag komoly sérüléseket szenvedett. A kisbuszban viszont heten lelték halálukat, köztük két kisgyerek.

“Az Isten megvédett és megmentett minket a haláltól. Nagyon gyorsan hajtottam, miközben a földön ültem, a busz mégis stabilan az úton maradt”- nyilatkozott az esetről Nabil.

Mikor az ellenőrzőpontra értek a sivatagi út elején, látták, hogy két, a kolostorba tartó busz is ott várakozik. Őket figyelmeztették, hogy forduljanak vissza.

Ugyanazok a terroristák, ugyanazon a helyen

Az incidenst követően a helyi keresztények összegyűltek a támadás színhelyén, hogy tüntessenek az erőszak ellen és kifejezzék a 2017 májusában ugyanezen a helyen történt busztámadás felett érzett felháborodásukat. Akkor 28 kopt keresztény vesztette életét.

A legutóbbi vérengzésről Sirapion Effat atya, az egyik minyai kopt templomban szolgáló pap így nyilatkozott:

“Minden áldozatot ismertem. Jó tagjai voltak egyházunknak, őszinte emberek, erős istenkapcsolattal.

Meglepett minket, hogy ez újra megtörténhetett. A Szent Sámuel kolostor egy ősi hely, mely a helyi keresztényeket és a turistákat is vonzza. Miért nincs egy ilyen helyszín jobban biztosítva?”

“Az államnak most felelnie kell, hogy történhetett meg két ugyanolyan támadás, ugyanazon a helyen”- jelentette ki Samuel Fayes atya, az El-Kawamelben lévő kopt templomból, ahonnan az első busz érkezett. 

Miért nem volt az ellenőrző pont rendőrök által biztosítva a kora reggeli órákban, mikor a busz arra indult?

Az egyiptomi kormány az első támadást követően megfogadta, hogy megerősíti a biztonságot a kolostor környékén, de ez nem következett be.

“Megígérték, hogy a 25 km-es szakaszon kemény burkolatot építenek az útnak, és hogy utcalámpákat is felszerelnek… hogy megerősítik a térség mobilhálózatát, hogy megelőzhessenek egy újabb támadást. Semmi nem történt. Az incidens megismétlődött ugyanazon terroristák által, ugyanazon a helyen”- nyilatkozott egy helyi emberi jogi aktivista, Amir Fakhry.

Két nappal a támadás után az egyiptomi hatóságok jelentették, hogy megöltek 19 iszlamistát, akiknek közük lehetett a második busztámadáshoz.

Az Iszlám Állam egy propaganda videót tett közzé múlt év februárjában, megesküdve arra, hogy kiirtanak minden kopt keresztényt Egyiptom területéről.

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és kép: World Watch Monitor, Open Doors

Iratkozzon fel hírlevelünkre