Helyben segít Magyarország Kongóban és Kenyában is

Kormányzati és egyházi delegáció utazott Afrikába, hogy a Hungary Helps Program keretében felmérjék a humanitárius segítségnyújtás lehetőségeit Kongóban és Kenyában.

A küldöttség tagjai Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár, Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő, a misszió kezdeményezője, valamint Böjte Csaba ferences és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes.

A jelenleg is tartó afrikai misszió a kongói fővárosban, Kinshasában kezdődött, ahol a küldöttség tagjai találkoztak Ettore Balestrero, kongói pápai nunciussal, akinek Azbej Tristan és Hölvényi György bemutatta Magyarország humanitárius erőfeszítéseit a keresztény és más, nélkülözést szenvedő közösségek megsegítésére. Az apostoli nuncius érdeklődést tanúsított a helyben való segítséget nyújtó megközelítés iránt, és gratulált a Hungary Helps Programhoz.

A delegáció meglátogatta az Othniel óvoda-iskola-árvaház komplexumot (írásunk erről itt), amelynek új szárnyát a magyar kormány adományából építették fel még 2014-ben. France Mutombo, alapító, az Afrikáért Alapítvány elnöke köszöntőjében elmondta:

„a Hungary Helps Program a reményt és a felemelkedést jelenti Kongónak”.

A kongói misszió keretében a delegáció felkereste a Mbuji Mayi városában található, dr. Hardi Richárd misszionárius által vezetett Szent Rafael szemklinikát is, amelyet a magyar kormány a Hungary Helps Programon keresztül támogatott. A találkozó során Azbej Tristan államtitkár és Hardi Richárd aláírta a magyar kormány adományáról szóló díszoklevelet. A támogatásból egy új műtőépületet építenek fel, amelynek alapkövét a látogatás során helyezték el. A magyar kormánynak továbbra is az az álláspontja, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig a bajt Európába hozni.

Kenyában John Njue bíboros, Nairobi érseke hivatalában fogadta Azbej Tristant államtitkárt, valamint Máthé Lászlót, Magyarország kenyai nagykövetét. A találkozó során a bíboros elismerését kifejezve gratulált a Hungary Helps Programhoz, amely révén Magyarország egyedülálló módon áll ki az üldözött keresztények védelméért és támogatásáért, valamint keresi a szükséget szenvedő közösségek megsegítésének leghatékonyabb lehetőségeit.

A magyar kormány tudatában van annak, hogy nagyon komoly gond ma a keresztényüldözés.

A világ több térségében üldözik, fenyegetik, megölik a keresztényeket. A vallásukért üldözött emberek közül minden 4. keresztény. A tömeges migrációval a keresztényellenesség és az antiszemitizmus is egyre erősebb Európában. A magyar kormány álláspontja, hogy meg kell védeni Európa keresztény kultúráját, máskülönben vége lesz Európának, az európai nemzetnek és létformának.

(Forrás: kdnp.hu – Miniszterelnökség)

Iratkozzon fel hírlevelünkre