A székelyek így vallják: Isten segítségével olyan közösséggé lenni, amely a jövőt biztosítja

A székely szabadság napja a Székely Nemzeti Tanács 2012. január 6-i határozata alapján minden év március 10-én megtartott emléknap, a székelység összetartozásának napja. Ebből az alkalomból egy olyan székely ember nyilatkozatát szemlézzük, akinek a szavai és az élete teljes összhangban állnak, az életbe vetett reménye pedig a székelység jövőjét vetíti elénk. Dánél Sándor, a Csíkszeredai Nagycsaládosok Egyesületének elnöke a Vasárnapnak adott korábbi interjújában úgy fogalmazott, a hit és magyarság összekapcsolódik Csíksomlyón. Ezt az érzületet a székely emberek és családok őrizték meg számunkra, hogy legyen a világban egy hely, ahol a gyökereinkhez visszatalálhatunk, és a jelen, illetve a jövő küzdelmeihez erőt meríthetünk. Az új gyulafehérvári érsek szentelésén a Romkat.ro beszélgetett a hétgyermekes családapával, keramikus–fazekassal.

A csíkszeredai Dánél Sándor a Romkat.ro-nak adott interjújában arra a kérdésre, hogy a nagycsaládos lét egyfajta hagyomány része lenne, székely lényeglátó tömörséggel így felelt: „A Gondviselésbe vetett hit és az Istenre való ráhagyatkozás volt az, ami a székely családokat megerősítette abban, hogy az oltárnál kimondott igent életükben be is tartották, hiszen az elfogadjátok-e a gyerekeket, akikkel Isten megajándékoz titeket kérdésre azt válaszolták, hogy igen, elfogadjuk. Számokat nem futtattak meg az agyukban, hanem

arra mondtak igent, hogy amennyivel megajándékozza őket Isten, azt mind elfogadják”

– mondta a hét gyermekes, maga is hét gyermekes családban született családapa.

A fazekas és keramikus, a Csíkszeredai Nagycsaládosok Egyesületének elnöke tragikus és váratlan körülmények között veszítette el első feleségét, harmadik gyermekük születését követően. Két évvel később újraházasodott, és feleségül vette Magdikát, aki négy gyermeknek adott életet, mára pedig már unokájuk is született.

A keramikus a munkájában is Istenbe vetett hitét éli meg. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

„Eszközök vagyunk Isten kezében, és úgy látszik, ha mi engedjük neki, ő formál minket”

– vallotta meg a Teremtővel kialakult kapcsolatát Dánél Sándor. – Korongozás közben úgy imádkozom a rózsafüzért, hogy agyagos ujjaimmal húzok egy-egy vonalat a munkalapra, azzal számolom a tizedet. Az megszárad, majd amikor a következő tizedet mondom, ugyanazokat a vonalakat követem visszafelé. Az alkotás mindenféleképpen közelebb visz a Teremtőhöz – tette hozzá.

A Csíkszeredai Nagycsaládosok Egyesületének elnökeként kijelentette, elsősorban a nagycsaládokat igyekeznek megszólítani, amely a négy vagy annál több gyermekeseket jelenti a környezetükben.

– Elsősorban az lenne a fontos, hogy felmutassuk a város lakói felé – de nem csak a szűk környezetünknek – a nagycsaládban rejlő értékeket: a szüleinktől, elődeinktől örökségül kapott hitet, a kultúrát, és hogy mindezt úgy tudjuk megélni, hogy az példamutató legyen. Hangsúlyozzuk, hogy fontos a gyermekek elfogadása, a szüleink, nagyszüleink tisztelete, és

próbálunk Isten segítségével olyan közösség lenni, amely a jövőt biztosítja – mondta el a hét gyermekes édesapa.

A teljes beszélgetés itt olvasható.

Kiemelt képünk Dánél Csaba fotója.

További ajánlott írásaink a témában:

Dánél Sándor a Vasárnapnak: A pápa közelében megérezhetjük Isten közelségét

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre